Zapiekanka z kaszy, kurczaka i sera
Zapiekanka z kaszy, kurczaka i sera zaspokoi największy głód.
Smaczna i pożywna może być jedzona na obiad bądź kolację.
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
1 podwójna pierś z kurczaka
1 garść sera korycińskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią Czesławy Zarzeckiej
500g pieczarek
1 cebula
masło
olej
1/2 puszki pomidorów koktajlowych
200g śmietany 18%
sól
pieprz
100g sera żółtego
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odsączamy i wykładamy do miski.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki.
Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sitku.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pierś z kurczaka oraz odsączone pieczarki z cebulką dodajemy do kaszy i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Przekładamy połowę kaszy z dodatkami.
Dodajemy ser koryciński pokrojony w kostkę.
Przykrywamy pozostałą kaszą.
Śmietanę i pomidory z puszkimiksujemy, doprawiamy solą i pieprzem-mieszamy.
Gotowym sosem polewamy potrawę.
Pomidorki myjemy,osuszamy i kroimy na połówki.
Wykładamy ba sosie.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C przez około 20-25minut
(najlepiej do momentu aż ser się stopi).
Smacznego 🙂
To na pewno głód zaspokoi . Zresztą wystarczy popatrzeć i już ślinka napływa .)
O takiej zapiekanki jeszcze nie widziałam ale wygląda smakowicie 😉
bardzo ciekawy pomysł 🙂
przepyszne, dzis testowałam polecam