Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana to ziemniaki podane w innej formie niż tradycyjnie.
Składniki :
1 kg ziemniaków
1 duża podwójna pierś z kurczaka
śmietana duża 18%
30 dag żółtego sera
5 ząbków czosnku
przyprawa gyros
olej
sól
pieprz
Przygotowanie :
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
Robimy marynatę,mieszamy przyprawę gyros i 2 łyżkami oleju.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty.
Obtoczone w marynacie mięso wkładamy do lodówki na ok.40 minut.
Po tym czasie wyciągamy i obsmażamy bez tłuszczu na patelni, dodając czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę.
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, mięso i ser starty na tarce o małych oczkach.
Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (pamiętając by na wierzchu był ser).
Do śmietany dodajemy sól i pieprz ( w proporcji odpowiedniej dla naszego smaku),
zalewamy zapiekankę.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
a gdzie ma iść czosnek?