Menu
  • Dziś jest : 19 sierpnia 2019 Imieniny : Bolesława, Juliana, Jana
  • Menu

    Zapiekanki

  • Zapiekanki

    Zapiekanki wyglądem przypominają te podawane w barach,
    ale smak maja bez porównania lepszy. Królują w nich pieczarki, kiełbasa i ser.

    Składniki :

    1  bagietka pszenna
    pół zawijanego pętka kiełbasy (u mnie podwawelska)
    400g pieczarek
    1 cebula
    150g sera żółtego
    masło
    olej
    czubryca zielona
    czosnek
    ketchup (użyłam firmy Develey)

    Przygotowanie :

    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju.
    Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Podduszamy razem.
    Odsączamy na sitku.
    Kiełbasę kroimy w plasterki.
    Bagietkę kroimy na 2 części w połowie ich długości,
    po czym przekrawamy równolegle.
    Smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem.
    Układamy plasterki kiełbasy, a na niej odsączone pieczarki z cebulką.
    Na górę posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Wierzch posypujemy czubrycą.
    Tak przygotowane zapiekanki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-30 minut (aż ser się stopi).
    Podajemy na ciepło polane ketchupem bądź innym sosem który lubimy.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Zapiekanki”

    1. Zapiekanki o ja tez je bardzo lubię. Dzisiaj upiekłam bagietki i na pewno wiem do czego je zużyję 🙂

    2. Marzena pisze:

      Bardzo lubię zapiekanki, zresztą kto ich nie lubi 🙂 pysznie wyglądają 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Gatunki herbaty

    Herbata – pod tą jedną, wspólną nazwą kryje się kilka rodzajów naparów z różnych gatunków drzew. Dowiedz się, czym się...

    Zamknij