Zapiekanki
Zapiekanki wyglądem przypominają te podawane w barach,
ale smak maja bez porównania lepszy. Królują w nich pieczarki, kiełbasa i ser.
Składniki :
1 bagietka pszenna
pół zawijanego pętka kiełbasy (u mnie podwawelska)
400g pieczarek
1 cebula
150g sera żółtego
masło
olej
czubryca zielona
czosnek
ketchup (użyłam firmy Develey)
Przygotowanie :
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju.
Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
Podduszamy razem.
Odsączamy na sitku.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Bagietkę kroimy na 2 części w połowie ich długości,
po czym przekrawamy równolegle.
Smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem.
Układamy plasterki kiełbasy, a na niej odsączone pieczarki z cebulką.
Na górę posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Wierzch posypujemy czubrycą.
Tak przygotowane zapiekanki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-30 minut (aż ser się stopi).
Podajemy na ciepło polane ketchupem bądź innym sosem który lubimy.
Smacznego
Zapiekanki o ja tez je bardzo lubię. Dzisiaj upiekłam bagietki i na pewno wiem do czego je zużyję 🙂
Bardzo lubię zapiekanki, zresztą kto ich nie lubi 🙂 pysznie wyglądają 🙂
Dziękuje 🙂