Menu
  • Dziś jest : 13 listopada 2024 Imieniny : Stanisława, Mikołaja, Krystyna
  • Menu

    Zawijańce z parówek i boczku w cieście francuskim

  • Już za chwilę, za momencik rozpoczniemy weekendzik można, by tak nucić gdy wyjście z pracy do domu coraz bliżej.
    Planujemy wtedy, co do zjedzenia przygotujemy. Zmęczenie sięga zenitu, ale my się nie poddajemy i pyszności szykujemy. Zawijańce z parówek i boczku w cieście francuskim to szybka przekąska bardzo sycąca, głód zaspokajająca. Smak wyrazisty gdy zechcemy bądź delikatny gdy pomarzyć przy aksamitnym smaku chcemy. Świetnie się sprawdzi w wersji na ciepło bądź zimno na spotkanie z przyjaciółmi bądź gdy za bardzo nie mamy weny i chęci do jedzenia przygotowywania.

    Składniki:

    1 op. ciasta francuskiego
    5 szt. parówek drobiowych
    10 plasterków sera żółtego
    5-10 plastrów boczku parzonego wędzonego
    ketchup (lub inny sos)
    jajko

    Przygotowanie :

    Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 5 prostokątnych pasków.
    Na każdym plastrze układamy po 1-2 plasterka boczku.
    Przykrywamy plastrami sera żółtego.
    Polewamy ketchupem.
    Kładziemy parówkę.
    Zwijamy jak roladę.
    Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 25-35 minut (do momentu aż wierzch się zrumieni).
    Smacznego 😉

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Zawijańce z parówek i boczku w cieście francuskim”

    1. Irma pisze:

      Już wiem, co podam jak siostra dziś mnie odwiedzi – super pomysł 😉

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *