Zawijańce z parówek i boczku w cieście francuskim
Już za chwilę, za momencik rozpoczniemy weekendzik można, by tak nucić gdy wyjście z pracy do domu coraz bliżej.
Planujemy wtedy, co do zjedzenia przygotujemy. Zmęczenie sięga zenitu, ale my się nie poddajemy i pyszności szykujemy. Zawijańce z parówek i boczku w cieście francuskim to szybka przekąska bardzo sycąca, głód zaspokajająca. Smak wyrazisty gdy zechcemy bądź delikatny gdy pomarzyć przy aksamitnym smaku chcemy. Świetnie się sprawdzi w wersji na ciepło bądź zimno na spotkanie z przyjaciółmi bądź gdy za bardzo nie mamy weny i chęci do jedzenia przygotowywania.
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
5 szt. parówek drobiowych
10 plasterków sera żółtego
5-10 plastrów boczku parzonego wędzonego
ketchup (lub inny sos)
jajko
Przygotowanie :
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 5 prostokątnych pasków.
Na każdym plastrze układamy po 1-2 plasterka boczku.
Przykrywamy plastrami sera żółtego.
Polewamy ketchupem.
Kładziemy parówkę.
Zwijamy jak roladę.
Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 25-35 minut (do momentu aż wierzch się zrumieni).
Smacznego 😉
Już wiem, co podam jak siostra dziś mnie odwiedzi – super pomysł 😉