Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Zawijasy schabowe z serem, pieczarkami i marchewką

  • Zawijasy schabowe z serem, pieczarkami i marchewką

    Zawijasy schabowe z serem, pieczarkami i marchewką będą uzupełnieniem naszego dania obiadowego.
    Ciekawe połączenie marchewki z pieczarkami otulone ciągnącym serem będzie miłym doznaniem smakowym.

    Składniki :

    8 kotletów schabowych
    300g pieczarek
    200g sera żółtego
    1 cebula
    1 mała puszka młodej marchewki
    musztarda do smarowania
    sól
    pieprz
    masło
    olej
    bułka tarta
    2-3 jajka

    Przygotowanie :’

    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    Tłuczkiem cienko rozbijamy.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Cebulę obieramy i szklimy na maśle.
    Dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki.
    Trzymamy na ogniu aż odparują.
    Następnie podduszone pieczarki z cebulką możemy odsączyć na sitku.
    Marchewkę odsączamy.
    Każdy kotlet smarujemy musztardą.
    Wykładamy na nim pieczarki z cebulką, marchewkę.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zwijamy jak roladkę i spinamy wykałaczką.
    Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej.
    Smażymy na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Następnie układamy na blaszce z kratką którą podlewamy odrobinę wodą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 30 minut.
    Podajemy na ciepło do obiadu np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Zawijasy schabowe z serem, pieczarkami i marchewką”

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *