Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2025 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Zawijasy schabowe

  • Zawijasy schabowe

    Zawijasy schabowe z sosem pomidorowym to alternatywa dla kotletów które każdemu z nas mogą się znudzić.
    Ich smak jest niepowtarzalny, nie wymagają ogromu czasu na przygotowanie.
    Z pewnością nie jedną osobę zaskoczą, że zamiast klasycznego kotleta schabowego
    podamy zawijasy schabowe z sosem pomidorowym nadziane pieczarkami, pomidorami i cebulką.
    Na obiad w zwykły dzień jak również na świąteczne danie wybawią nas z opresji co przygotować, by wszystkim smakowało  dorosłym   i dzieciom. Zapraszam

    Składniki :

    4 kotlety schabowe
    1 puszka krojonych pomidorów (użyłam firmy Valfrutta)
    6 łyżek prażonej cebulki
    1 cebula
    5-6 pieczarek
    sól
    pieprz
    tymianek
    rozmaryn
    1 szkl. bulionu
    olej

    Dodatkowo :

    wykałaczki

    Przygotowanie :
    Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy cienko.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Na środek nakładamy łyżkę pomidorów,
    kilka plasterków obranych, umytych i pokrojonych w plastry pieczarek.
    Posypujemy prażoną cebulką.
    Zwijamy i spinamy wykałaczką.
    Na gorącej patelni szklimy obraną i pokrojoną w plastry cebulę.
    Dodajemy pozostałe pomidorki z puszki, resztę pieczarek oraz bulion.
    W przygotowanym sosie układamy zawijasy schabowe.
    Dusimy 15-25 minut.
    Doprawiamy pod koniec do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
    Po tym czasie przekładamy zawijasy schabowe do żaroodpornego naczynia
    wraz z sosem pieczemy w temperaturze 220 st.C do momentu aż się zrumienią.
    Podajemy np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

     

  • 3 odpowiedzi na “Zawijasy schabowe”

    1. Ola pisze:

      Wyglądają pysznie

    2. Marzena pisze:

      Pyszne zawijaski kochana 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *