Zawijasy schabowe
Zawijasy schabowe z sosem pomidorowym to alternatywa dla kotletów które każdemu z nas mogą się znudzić.
Ich smak jest niepowtarzalny, nie wymagają ogromu czasu na przygotowanie.
Z pewnością nie jedną osobę zaskoczą, że zamiast klasycznego kotleta schabowego
podamy zawijasy schabowe z sosem pomidorowym nadziane pieczarkami, pomidorami i cebulką.
Na obiad w zwykły dzień jak również na świąteczne danie wybawią nas z opresji co przygotować, by wszystkim smakowało dorosłym i dzieciom. Zapraszam
Składniki :
4 kotlety schabowe
1 puszka krojonych pomidorów (użyłam firmy Valfrutta)
6 łyżek prażonej cebulki
1 cebula
5-6 pieczarek
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
1 szkl. bulionu
olej
Dodatkowo :
wykałaczki
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy cienko.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na środek nakładamy łyżkę pomidorów,
kilka plasterków obranych, umytych i pokrojonych w plastry pieczarek.
Posypujemy prażoną cebulką.
Zwijamy i spinamy wykałaczką.
Na gorącej patelni szklimy obraną i pokrojoną w plastry cebulę.
Dodajemy pozostałe pomidorki z puszki, resztę pieczarek oraz bulion.
W przygotowanym sosie układamy zawijasy schabowe.
Dusimy 15-25 minut.
Doprawiamy pod koniec do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Po tym czasie przekładamy zawijasy schabowe do żaroodpornego naczynia
wraz z sosem pieczemy w temperaturze 220 st.C do momentu aż się zrumienią.
Podajemy np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Wyglądają pysznie
Pyszne zawijaski kochana 🙂
Dziękuje 😉