Zrazy z warzywami
Zrazy z warzywami często goszczą na moim stole.
Są doskonałą okazją, by przemycić w nich dodatki których moi domownicy nie za bardzo lubią.
Składniki :
1 kg szynki wieprzowej bez kości
2-3 ogórki kiszone
1-2 pomidory
1 cebula
100g sera żółtego
sól
pieprz
olej
3/4 szkl. wywaru warzywnego
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i cienko rozbijamy.
Oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W między czasie szykujemy warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę.
Ogórka kroimy w plastry lub kostkę.
Na rozbitych kotletach wykładamy po trochu każdego z warzyw.
Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zwijamy i spinamy wykałaczką.
Obsmażamy na gorącym oleju.
Usmażone zrazy przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wywarem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez około 40 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Smacznie i lekko 🙂
Fajny pomysł !
pysznie wyglądają
aj zjadłabym sobie mmmmm
zrazy pychotka 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
Mięsko lubię w każdej postaci. Twoje zrazy wyglądają estetycznie i smacznie , tak jak lubię .