Menu
  • Dziś jest : 9 listopada 2024 Imieniny : Teodora, Ursyna, Genowefy
  • Menu

    Zrazy z warzywami

  • Zrazy z warzywami

    Zrazy z warzywami często goszczą na moim stole.
    Są doskonałą okazją, by przemycić w nich dodatki których moi domownicy nie za bardzo lubią.

    Składniki :

    1 kg szynki wieprzowej bez kości
    2-3 ogórki kiszone
    1-2 pomidory
    1 cebula
    100g sera żółtego
    sól
    pieprz
    olej
    3/4 szkl. wywaru warzywnego

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i cienko rozbijamy.
    Oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
    W między czasie szykujemy warzywa.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę.
    Ogórka kroimy w plastry lub kostkę.
    Na rozbitych kotletach wykładamy po trochu każdego z warzyw.
    Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zwijamy i spinamy wykałaczką.
    Obsmażamy na gorącym oleju.
    Usmażone zrazy przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wywarem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  180st.C przez około 40 minut.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

  • 6 odpowiedzi na “Zrazy z warzywami”

    1. wadera61 pisze:

      Smacznie i lekko 🙂
      Fajny pomysł !

    2. kasia pisze:

      pysznie wyglądają

    3. Justyna pisze:

      aj zjadłabym sobie mmmmm

    4. natii pisze:

      zrazy pychotka 🙂

    5. jola8000 pisze:

      Wyglądają pysznie 🙂

    6. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Mięsko lubię w każdej postaci. Twoje zrazy wyglądają estetycznie i smacznie , tak jak lubię .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *