Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja w jadłospisie naszej rodziny.
Składniki :
1 szkl. makaronu pszennego razowego (użyłam ekologicznego firmy Symbio)
1 garść grzybów suszonych leśnych
1 końcówka żeberek
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
cebula
2 marchewki
pietruszka
biała część pora
kawałeczek selera
sól
pieprz
200g śmietany do zupy
natka pietruszki
Przygotowanie :
Dzień wcześniej zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy (u mnie stały całą noc).
Mięso myjemy, zalewamy wodą (1500ml).
Gotujemy, gdy zbierze się kożuch zbieramy go.
Gdy wywar się zagotuje dodajemy grzyby, ziele i listek
Gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
W między czasie oczyszczamy i myjemy warzywa.
Ścieramy je na tarce o grubych oczkach (marchew, pietruszka i seler)
natomiast pora kroimy w plastry, a cebulę w piórka.
Następnie dodajemy je do zupy.
Gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Gdy wszystko będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zaprawiamy zupę śmietaną.
Podajemy z makaronem ugotowanym osobno według przepisu na opakowaniu.
Wierzch zupy posypujemy umytą, osuszoną i pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego
Uwielbiam grzybowe z takich leśnych grzybów . Lubie jeść i smakować 🙂
Zupka wygląda pysznie 🙂