Menu
  • Dziś jest : 30 listopada 2021 Imieniny : Andrzeja, Justyny, Konstantego
  • Menu

    Zupa grzybowa

  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja w jadłospisie naszej rodziny.

    Składniki :

    1 szkl. makaronu pszennego razowego (użyłam ekologicznego firmy Symbio)
    1 garść grzybów suszonych leśnych
    1 końcówka żeberek
    3 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    cebula
    2 marchewki
    pietruszka
    biała część pora
    kawałeczek selera
    sól
    pieprz
    200g śmietany do zupy
    natka pietruszki

    Przygotowanie :

    Dzień wcześniej zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy (u mnie stały całą noc).
    Mięso myjemy, zalewamy wodą (1500ml).
    Gotujemy, gdy zbierze się kożuch zbieramy go.
    Gdy wywar się zagotuje dodajemy grzyby, ziele i listek
    Gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
    W między czasie oczyszczamy i myjemy warzywa.
    Ścieramy je na tarce o grubych oczkach (marchew, pietruszka i seler)
    natomiast pora kroimy w plastry, a cebulę w piórka.
    Następnie dodajemy je do zupy.
    Gotujemy do miękkości na małym ogniu.
    Gdy wszystko będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Zaprawiamy zupę śmietaną.
    Podajemy z makaronem ugotowanym osobno według przepisu na opakowaniu.
    Wierzch zupy posypujemy umytą, osuszoną i pokrojoną natką pietruszki.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Zupa grzybowa”

    1. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Uwielbiam grzybowe z takich leśnych grzybów . Lubie jeść i smakować 🙂

    2. Marzena pisze:

      Zupka wygląda pysznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Flammkuchen z warzywami i kiełbasą

    Flammkuchen z warzywami i kiełbasą to tradycyjne alzackie danie którym możecie zaskoczyć rodzinę/przyjaciół gdy przyjdą na kolację. Składniki : Ciasto :...

    Zamknij