Zupa krem z cebuli
Zupa krem z cebuli to typowo jesienny posiłek.
Rozgrzeje człowieka po chłodnym dniu, zaspokoi głód.
Składniki :
7 średnich cebul
4 duże ząbki czosnku
3 łyżki mąki
700 ml wywaru warzywnego
2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego z Wielkopolski firmy Semco)
4 łyżki masła
sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
1/3 szkl. białego wytrawnego wina
grzanki
natka pietruszki
Przygotowanie :
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i rozgniatamy w prasce.
W rondlu rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy cebulę.
Całość podsmażamy.
Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki.
Gdy cebula z mąką się zrumienią dodajemy czosnek.
Dusimy na małym ogniu.
Podlewamy winem.
Następnie dodajemy wywar, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy około 10 minut.
W między czasie doprawiając solą i pieprzem.
Gdy składniki będą miękkie ściągamy z ognia.
Z zupy wyciągamy liść oraz ziele, a następnie przelewamy zupę do blendera.
Miksujemy na krem.
Całość ponownie podgrzewamy.
Podajemy z grzankami.
Wierzch zupy przybieramy natką pietruszki.
Smacznego
ciekawy przepis chociaż nie przepadam za takimi kremami ale w twoim wykonaniu to pewnie jest przepyszne
cebulowa pycha…
musi być dobra 🙂
pychotka uwielbiam zupki na zimne dni 🙂
Może w tej wersji mi zasmakuje ?
Nie wiem jak to może smakować 🙂 Nie jem cebuli i nigdy jej nie używam ale wygląda dosyć smacznie .
Jestem pewna, że smakuje wybornie 🙂 Tylko kto by mi tyle cebuli pokroił…?
Musi być pyszna bo wygląda smakowicie 🙂