Zupa krem z batatów
Zupa krem z batatów po raz pierwszy zagościła na naszym stole po udziale w warsztatach z Pascalem Brodnickim i od tamtej pory jest przeze mnie często robiona, bo wszystkim domownikom bardzo smakowała. Jest nie tylko smaczna, ale i łatwa w przygotowaniu. Jedyną jej wadą może być kwota jaką zapłacimy za składniki, ale jej smak szybko to nam zrekompensuje sprawiając, że tę przyjemność będziemy regularnie powtarzać.
Składniki :
3-4 bataty
3 marchewki
1 cebula
wywar z rosołu
1 i 1/2 szkl. mleka kokosowego
sól
pieprz
papryka ostra
curry
tłuszcz ja użyłam Ramy smaż jak szef kuchni
Przygotowanie:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu.
Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchew i bataty.
Smażymy doprawione curry i ostrą papryką przez około 5 minut.
Następnie warzywa zalewamy wywarem taką ilością, by wywar je przykrył.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Gotujemy do miękkości.
Dodajemy mleko i miksujemy wszystko.
Jeszcze chwilę gotujemy sprawdzając czy krem jest dobrze przyprawiony.
Gorącą zupę nalej do miseczek i rozkoszuj się smakiem.
Smacznego
Brzmi bosko i tak słonecznie