Zupa krem z marchwi i selera naciowego
Co przygotować dziś na obiad? To odwieczne pytanie które zadają sobie kobiety prowadzące gospodarstwo domowe. Czym zaskoczyć? Jak przygotować i podać? Żeby jeszcze smakowało. Szukając pomysłu na obiad zachodzimy czasami w głowę. Sen z powiek nam spędza ten problem. Czasami pomysły przychodzą same. U mnie tak ostatnio było wybrałam się do sklepu na zakupy. Wiosna coraz cieplej więc nie mogło być tak, że nie kupię
dużej ilości warzyw i owoców, do tego inne dodatki. I tak oto robić zakupy wpadł mi pomysł na Zupa krem z marchewki i selera naciowego. Pyszna lekka, kolorowa na wiosnę szybko gotowa. Zrobisz ją szybko. W smaku Cię zaskoczy, a dodatek jabłek będzie jak wisienka na torcie 😉 To jak przekonałam Was do mojego pomysłu? Jeśli tak to pędźcie już do sklepu, a najlepiej przejrzyjcie gazetki z ofertą danego sklepu (np. Lidl) i ruszajcie na łowy.
Składniki na 4 porcje:
1 kg marchwi
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1-2 cm świeżego imbiru
1 jabłko
1 i 1/2 l wywaru
2 łyżki masła
sól
pieprz
curry
papryka ostra
papryka słodka
cukier
Dodatkowo do dekoracji/podania możemy użyć liści selera naciowego.
Przygotowanie:
Czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle.
Następnie dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w kostkę marchew, seler umyty i pokrojony w kostkę oraz cebulę obraną i pokrojoną.
Całość smażymy razem przez 5-7 minut.
Następnie dodajemy curry ( ja dodałam 1 łyżeczkę) paprykę ostrą i słodką (ja dodałam każdej po 1/2 łyżeczki) proporcje wedle uznania.
Całość mieszamy i jeszcze chwilę ( u mnie 3 minuty) trzymamy na ogniu.
Po tym czasie do warzyw dodajemy bulion.
Mieszamy i gotujemy około 20 minut do momentu aż marchewka będzie miękka.
Następnie za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłko myjemy, kroimy w plastry.
Wkładamy do garnka podlewamy odrobiną wody.
Dodajemy cukier i karmelizujemy.
Krem nakładamy do miseczek.
Na wierzch dodajemy kilka kawałków karmelizowanego jabłka i gałązkę selera.
Smacznego
Kod zlicza t
Dodaj komentarz