Zupa ryżowa
Gdy przychodzi lato i wakacje często przez upały brak nam nie tylko siły, ale i czasu na przygotowywanie wyszukanych posiłków.
W takiej chwili najlepiej sprawdzają się zupy są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również łatwe i smaczne, a do tego bardzo pożywne. Zapewniają nam energię do działania i realizowania planów dnia codziennego. Zupa ryżowa to klasyka w moim domu była przygotowywana przez wszystkie pokolenia i do dnia dzisiejszego cieszy się takim samym zachwytem gdy na stole gości -dziś Wam ją proponuję na czwartkowy obiad.
Składniki :
3 skrzydełka drobiowe
1/3 szkl. ryżu
5 średnich ziemniaków
2 l wody
3 marchewki
1 pietruszka
1/3 części średniej wielkości selera
1/2 zielonej części pora
sól
pieprz
koperek do posypania
Przygotowanie :
W garnku umieszczamy umyte mięso, zalewamy wodą.
Gotujemy.
Gdy zbierze się szum zbieramy go.
Marchew, pietruszkę, selera i pora obieramy/oczyszczamy.
Następnie myjemy i kroimy :
marchew i pietruszkę w paski
seler i por w całości.
Do gotującego się wywaru dokładamy ryż, obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszka seler, por).
Gotujemy około 30 minut.
W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki.
Następnie dokładamy je do zupy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy i gotujemy do miękkości.
Podajemy zupę posypaną koperkiem.
Smacznego
Dodaj komentarz