Zupa szczawiowa
Nie ma to jak iść na spacer nad jezioro dotlenić się, odpocząć, a przy okazji pomyśleć o tym co można na obiad przygotować. Ja miałam takie olśnienie na spacerze. Na obiad zaserwowałam szczaw świeżo zebrany z łąki pachnącej kwiatkami, cieszącej oko zielenią, dającej natchnienie i motywację do działania. Zupa szczawiowa wyszła rewelacyjna w smaku. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego nie wymaga dużego nakładu finansowego i czasowego. Nie jedna osoba zachwyci się jej smakiem i aromatem.
Składniki :
200g świeżego szczawiu
2 litry wody
1 ćwiartka z kurczaka
zielona część pora
4 jajka (ilość wedle uznania)
pieprz
sól
1 łyżka masła
1/2 szkl. śmietany
Przygotowanie :
Mięso myjemy, umieszczamy w garnku.
Zalewamy wodą i gotujemy.
W międzyczasie zbieramy powstały szum.
Dokładamy oczyszczonego, umytego i pokrojonego w krążki pora.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Świeżo zebrany szczaw opłukujemy pod bieżącą wodą i siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dokładamy szczaw i dusimy pod przykryciem przez ok.10 minut.
Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
Dodajemy do niego podduszony szczaw.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Na sam koniec bezpośrednio do garnka wbijamy jajka.
Nie mieszamy.
Gotujemy około 10 minut i gotowe.
Szczaw możemy podać np. z ziemniakami
Smacznego
Rady :
Gdy nie mamy czasu na zbieranie szczawiu możemy wykorzystać 1 słoik szczawiu siekanego np. firmy Develey
Dodaj komentarz