Menu
  • Dziś jest : 12 listopada 2024 Imieniny : Renaty, Witolda, Czcibora
  • Menu

    Zupa szczawiowa

  • Zupa szczawiowa

    Nie ma to jak iść na spacer nad jezioro dotlenić się, odpocząć, a przy okazji pomyśleć o tym co można na obiad przygotować. Ja miałam takie olśnienie na spacerze. Na obiad zaserwowałam szczaw świeżo zebrany z łąki pachnącej kwiatkami, cieszącej oko zielenią, dającej natchnienie i motywację do działania. Zupa szczawiowa wyszła rewelacyjna w smaku. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego nie wymaga dużego nakładu finansowego i czasowego. Nie jedna osoba zachwyci się jej smakiem i aromatem.

    Składniki :

    200g świeżego szczawiu
    2 litry wody
    1 ćwiartka z kurczaka
    zielona część pora
    4 jajka (ilość wedle uznania)
    pieprz
    sól
    1 łyżka masła
    1/2 szkl. śmietany

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, umieszczamy w garnku.
    Zalewamy wodą i gotujemy.
    W międzyczasie zbieramy powstały szum.
    Dokładamy oczyszczonego, umytego i pokrojonego w krążki pora.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
    Świeżo zebrany szczaw opłukujemy pod bieżącą wodą i siekamy.
    Na patelni rozpuszczamy masło.
    Dokładamy szczaw i dusimy pod przykryciem przez ok.10 minut.
    Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
    Dodajemy do niego podduszony szczaw.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Dodajemy śmietanę i mieszamy.
    Na sam koniec bezpośrednio do garnka wbijamy jajka.
    Nie mieszamy.
    Gotujemy około 10 minut i gotowe.
    Szczaw możemy podać np. z ziemniakami
    Smacznego

    Rady :

    Gdy nie mamy czasu na zbieranie szczawiu możemy wykorzystać 1 słoik szczawiu siekanego np. firmy Develey

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *