Menu
  • Dziś jest : 13 maja 2025 Imieniny : Serwacego, Ofelii, Roberty
  • Menu

    Zupa z botwiny

  • Zupa z botwiny

    Zupa z botwiny niezwykle smaczna i lekka propozycja bez której nie będzie lata.
    Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym.
    Jest to rewelacyjna zupa którą możemy podać na zimno gdy upały doskwierają bądź w formie ciepłej np. z ziemniakami, by nas rozgrzała gdy temperatura zacznie spadać, a na niebie zagoszczą chmury. Piękny kolor i aromat pobudzą nasze zmysły.

    Składniki :

    1 pęczek botwiny
    0,5 l wody
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki octu
    sól
    1 łyżka mąki

    Przygotowanie :
    Botwinę myjemy.
    Kroimy oddzielnie łodygi i liście.
    Pokrojone łodygi umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.
    Następnie dodajemy pokrojone liści i gotujemy 10 minut.
    Doprawiamy do smaku cukrem, octem i solą.
    Mieszamy i zestawiamy z ognia.
    Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.
    Mieszamy i podgrzewamy.
    Podajemy na zimno bądź ciepło np. z ziemniakami.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi do “Zupa z botwiny”

    1. Marzena pisze:

      Mniam, moje smaki. Uwielbiam tą zupkę 🙂

    2. Olcik pisze:

      Wygląda smacznie, a kolor zniewala

    3. Sabina pisze:

      Uwielbiam botwinkę ale muszę poczekać aż zdobędę 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *