Zupa z botwiny
Zupa z botwiny niezwykle smaczna i lekka propozycja bez której nie będzie lata.
Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym.
Jest to rewelacyjna zupa którą możemy podać na zimno gdy upały doskwierają bądź w formie ciepłej np. z ziemniakami, by nas rozgrzała gdy temperatura zacznie spadać, a na niebie zagoszczą chmury. Piękny kolor i aromat pobudzą nasze zmysły.
Składniki :
1 pęczek botwiny
0,5 l wody
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
sól
1 łyżka mąki
Przygotowanie :
Botwinę myjemy.
Kroimy oddzielnie łodygi i liście.
Pokrojone łodygi umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.
Następnie dodajemy pokrojone liści i gotujemy 10 minut.
Doprawiamy do smaku cukrem, octem i solą.
Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.
Mieszamy i podgrzewamy.
Podajemy na zimno bądź ciepło np. z ziemniakami.
Smacznego
Mniam, moje smaki. Uwielbiam tą zupkę 🙂
Wygląda smacznie, a kolor zniewala
Uwielbiam botwinkę ale muszę poczekać aż zdobędę 🙂