Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Zupa z jabłek

  • Zupa z jabłek

    Zupa jabłkowa smaczna, aromatyczna rozgrzewająca.
    Jej wygląd może mylić, ale smak zniewala.
    Gdy ją przygotujesz to w smaku się rozkoszujesz.
    Delikatna z nutą pikanterii, głód zaspokoi.
    Będzie idealna w zwykły dzień jak i w czasie Świąt

    Składniki :

    1,5 kg mięsa gulaszowego
    6-7 dużych jabłek
    400ml cydru lub soku jabłkowego 100%
    woda
    olej
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    majeranek

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
    Przesmażamy na oleju.
    Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą
    tak aby je przykryć.
    Dwa jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dokładamy do mięsa.
    Dusimy na pół miękko.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Wlewamy cydr/sok oraz jabłka umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki.
    Dusimy do miękkości.
    W między czasie doprawiamy do smaku majerankiem i pieprzem cayenne.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • 28 odpowiedzi na “Zupa z jabłek”

    1. gin pisze:

      Intrygująca i zupełnie wyjątkowa 🙂

    2. To może być ciekawe połączenie. Jeszcze nie robiłam takiej zupy

    3. Ania pisze:

      Ciekawa jestem tego smaku 🙂 w pierwszej chwili myślałam że to zwykła zupa owocowa ale coś mi tu olej nie pasował 🙂 mięsko i jabłka ciekawe połączenie, to musi być smaczna 🙂

    4. Iwona Banach pisze:

      Interesujące. Jabłka do wieprzowiny to nie novum, wiele razy dodawałam, ale nigdy nie próbowałam zupy. Może być świetne. To intrygujące, jak wiele jest jeszcze do odkrycia w kuchni!

    5. Ależ ciekawa zupka, bardzo zaskakująca. Tak mnie zaintrygowała, że na pewno zrobię, żeby spróbować :))
      Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    6. Ania pisze:

      A to ciekawostka… zupy z jabłkami (no może z jednym, to tak) jeszcze nie robiłam. I ten cydr, mniam – zaciekawił mnie ten przepis…

    7. AniaM. pisze:

      Intrygujący przepis. Lubię bardzo łączenie owoców z mięsem. Muszę wypróbować Twój przepis. Wygląda apetycznie.

    8. Anna pisze:

      Zupy z jabłek najczęściej jada się na słodko. Ja robię pyszny krem z topinamburem, ale w wersji bez mięsa. Muszę spróbować tę opcję…

    9. Bardzo jestem zaciekawiona zupką, ciekawi mnie połączenie smaków. Jabłka smażone czy pieczone wyśmienicie smakują nam z mięsem, więc i tak zupka powinna nam smakować. Muszę ją wypróbować.

    10. Marzena pisze:

      O jaka zaskakująca. Bylam pewna, że na słodko. Jestem ciekawa jej smaku☺️

    11. Ciekawy przepis. Połączenie jabłek i mięsa brzmi bardzo interesująco.

    12. Felicja pisze:

      Chętnie zrobię, uwielbiam zupy, w dodatku te rozgrzewające najbardziej. A nie pomyślałabym by dodać jabłek.

    13. Ooo… coś wyjątkowego tu dziś odkrywam.
      Dla mnie nowinka kulinarna warta sprawdzenia, bo to są moje klimaciki 🙂
      Zrobię taką, notuję przepis, żeby nie zaginął.

    14. Ewelina pisze:

      Wyglada smakowicie, jeszcze nie robiłam gulaszu z jabłek może spróbuje kiedyś

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *