Menu
  • Dziś jest : 19 lipca 2024 Imieniny : Alfreda, Wincentego, Wodzisława
  • Menu

    Zupa zacierkowa

  • Gdy pogoda nas nie rozpieszcza, jest chłodno, ponuro i deszczowo, a nasz humor jest daleki od ideału zaczynają nas dopadać zmęczenie i irytacja. Przygotowanie potraw na obiad czy inny posiłek dnia codziennego staje się koszmarem. Co jednak począć, gdy w domu mąż i dzieci czekają na obiad których przegoni w mig uporczywy głód. Co przygotować, by się nie napracować? Zupa zacierkowa syta, smaczna i prosta w przygotowaniu, da nam pewność, że w kuchni spędzimy minimum czasu.

    Składniki:

    1 kg ziemniaków
    gruby plaster boczku na skwarki
    2 cebule
    pęczek włoszczyzny
    pieprz
    sól
    ostra papryka
    olej

    Zacierki:

    3/4szkl. mąki
    4 łyżki wody

    Przygotowanie :

    Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w paski (warzywa możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
    Wszystko umieszczamy w garnku.
    Zalewamy wodą (około 2- 2 i 1/2 litra).
    Gotujemy do miękkości.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy do zupy.
    Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na skwarki.
    Zacierki dodajemy do zupy, a gdy będą miękkie zupę wyłączamy.
    Podajemy ze skwarkami.

    Zacierki :

    Z mąki i wody wyrabiamy ciasto.
    Odrywamy małe kawałki, formujemy palcami zacierki.

    Zapisz

    Zapisz

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *