Zupa zacierkowa
Gdy pogoda nas nie rozpieszcza, jest chłodno, ponuro i deszczowo, a nasz humor jest daleki od ideału zaczynają nas dopadać zmęczenie i irytacja. Przygotowanie potraw na obiad czy inny posiłek dnia codziennego staje się koszmarem. Co jednak począć, gdy w domu mąż i dzieci czekają na obiad których przegoni w mig uporczywy głód. Co przygotować, by się nie napracować? Zupa zacierkowa syta, smaczna i prosta w przygotowaniu, da nam pewność, że w kuchni spędzimy minimum czasu.
Składniki:
1 kg ziemniaków
gruby plaster boczku na skwarki
2 cebule
pęczek włoszczyzny
pieprz
sól
ostra papryka
olej
Zacierki:
3/4szkl. mąki
4 łyżki wody
Przygotowanie :
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w paski (warzywa możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Wszystko umieszczamy w garnku.
Zalewamy wodą (około 2- 2 i 1/2 litra).
Gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy do zupy.
Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na skwarki.
Zacierki dodajemy do zupy, a gdy będą miękkie zupę wyłączamy.
Podajemy ze skwarkami.
Zacierki :
Z mąki i wody wyrabiamy ciasto.
Odrywamy małe kawałki, formujemy palcami zacierki.
Dodaj komentarz