Menu
  • Dziś jest : 18 października 2017 Imieniny : Juliana, Łukasza, Bratumiła
  • Menu

    Cebularze

  • Cebularze

    Cebularze zawsze kupowałam, bo wręcz się w nich zakochałam.
    Dziś przyszła chwila prawdy i sama pierwszy raz je przygotowałam,
    a efekt sami możecie ocenić 😉

    Składniki:

    4 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki orkiszowej
    25g drożdży
    60g masła lub margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    1 szkl. mleka (użyłam napoju owsianego Alpro)
    2 łyżeczki cukru
    100g sera żółtego

    FARSZ:

    6 dużych cebul
    7 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli
    4 łyżeczki maku

    Przygotowanie:

    Farsz:

    Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
    Dodajemy sól, mak i olej.
    Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.
    Musimy cebulę dusić przez tyle czasu, by wydobyć jej słodycz.

    Ciasto:

    Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy chwilę, by się rozpuściły.
    Następnie je mieszamy, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki pszennej.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15-20 minut).
    Do miski przesiewamy mąki i sól.
    Dodajemy 1 jajko, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło.
    Wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Gdy jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką lub dodajemy mleka, by łatwo je zagnieść.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Po tym czasie formujemy okrągłe placki (mi wyszło 12 sztuk).
    Na środku każdego robimy wgłębienie w którym umieszczamy farsz.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Posypujemy wierzch każdego placka.
    Brzegi placków smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.

    Smacznego

     

    Razem ze mną piekli:

    Lidia
    Agnieszka
    Justyna
    Paweł
    Ewelina
    Patryk
    Bożena
    Nina
    Bernadeta
    Iwona

     

  • 10 odpowiedzi na “Cebularze”

    1. Marzena napisał(a):

      Dzisiaj też piekę cebularze 🙂 pysznie je zrobiłaś 🙂

    2. Danuta napisał(a):

      Wczoraj też miałam zamiar piec cebularze, ale jakoś nie miałam czasu, bardzo je lubię 🙂

    3. Dorota napisał(a):

      Piekne cebularze. Dziekuje za wspólne pieczenie.

    4. NinaJG napisał(a):

      Dziękuję za wspólne wypiekanie cebularzy 🙂

    5. Bernika napisał(a):

      Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂

    6. Ewelina napisał(a):

      Wyglądają tak apetycznie jak smakują 😀 Dziękuję za wspólne wypiekanie 😀

    7. Joanna rozowakuchnia napisał(a):

      Jak pięknie wyszły. Wyglądają bardzo apetycznie .

    8. Justyna napisał(a):

      Dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    9. Elwira napisał(a):

      Uwielbiam 🙂

    10. Kasia S napisał(a):

      Pychota – uwielbiam 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami nie muszą być serwowane tylko z okazji Świąt. U mnie są bardzo lubiane więc cały czas zmieniam...

    Zamknij