Menu
  • Dziś jest : 13 lutego 2025 Imieniny : Grzegorza, Katarzyny, Kastora
  • Menu

    Co tak naprawdę robi szef kuchni? Poznaj tajniki wielkich kulinarnych imperiów

  • Szef kuchni jak go postrzegamy jako osoby dorosłe, a jak jako dzieci czy młodzież? Czy zastanawiamy się jaką ma szkołę, doświadczenie umiejętności? Czy miał predyspozycje od dziecka, a może nabył je później? Szef kuchni kim jest? Kto zna odpowiedź na to pytanie? Niby banał, ale … Zdajecie sobie sprawę , że szef kuchni ma nie tylko doświadczenie, ale I umiejętności?

    Szef kuchni może być menedżerem I głównym kucharzem w jednej osobie. Stanowiska te różnią się zakresem obowiązków.

    Wymagania wobec szefa kuchni:

    • doświadczenie w pracy
    • wykształcenie gastronomiczne
    • wrażliwość na zmysły np smak, węch
    • wytrzymałość fizyczna i psychiczna na stres itp
    • stan zdrowia przynajmniej dobry
    • predyspozycje do zarządzania zespołem
    • tworzenie grafików
    • otwarcie na współpracę z działami marketingu, obsługi sali
    • otwartość na nowości
    • obsługa programów kalkulacyjnych kluczowa przy zamówieniach/zaopatrzeniu
    • umiejętność tworzenia menu
    • kreatywność, pasja I zaangażowanie
    • język obcy pomaga w rozwoju

    Każdy szef kuchni może mieć zastępcę, osobę która mu zawsze pomoże wyręczy w obowiązkach, ale są obowiązki przydzielone tylko szefowi kuchni.

    Główne obowiązki szefa kuchni:

    • organizacja pracy personelu
    • dobór pracowników
    • wybór dostawców zaopatrzenia
    • zamówienia towaru
    • kontrola wydawanych dań pod względem smaku, jakości I wyglądu
    • szkolenie młodszych kucharzy
    • kreatywność w tworzeniu nowych dań np, dania sezonowe, specjalne
    • wyliczanie opłacalności dań, produktów, ogólnej działalności
    • wprowadzanie nowych własnych receptur
    • pomoc w rozwoju talentu młodszych kucharzy
    • otwartość na współpracę z innymi
    • wyznaczanie obowiązków pracownikom

    Co zrobić by się przebić w tym świecie?

    Zacznij od wybrania dobrej szkoły branżowej która da Ci możliwość rozwinięcia skrzydeł. Takie szkoły funkcjonują w wielu polskich miastach np. szkoła branżowa w Czestochowie I dają wiele możliwości. Ukończenie dobrej szkoły to szansa na odbycie  praktyk, staży w renomowanych miejscach, udział w warsztatach doszkalających czy rozwijających, konkursy te w Polsce jak I na świecie. Pomóż swojemu dziecku wybrać mądrze dobrą szkołę która zapewni mu dobry start.  Zawód kucharz  to przyszłość dla naszej młodzieży.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *