Co tak naprawdę robi szef kuchni? Poznaj tajniki wielkich kulinarnych imperiów

Szef kuchni może być menedżerem I głównym kucharzem w jednej osobie. Stanowiska te różnią się zakresem obowiązków.
Wymagania wobec szefa kuchni:
- doświadczenie w pracy
- wykształcenie gastronomiczne
- wrażliwość na zmysły np smak, węch
- wytrzymałość fizyczna i psychiczna na stres itp
- stan zdrowia przynajmniej dobry
- predyspozycje do zarządzania zespołem
- tworzenie grafików
- otwarcie na współpracę z działami marketingu, obsługi sali
- otwartość na nowości
- obsługa programów kalkulacyjnych kluczowa przy zamówieniach/zaopatrzeniu
- umiejętność tworzenia menu
- kreatywność, pasja I zaangażowanie
- język obcy pomaga w rozwoju
Każdy szef kuchni może mieć zastępcę, osobę która mu zawsze pomoże wyręczy w obowiązkach, ale są obowiązki przydzielone tylko szefowi kuchni.
Główne obowiązki szefa kuchni:
- organizacja pracy personelu
- dobór pracowników
- wybór dostawców zaopatrzenia
- zamówienia towaru
- kontrola wydawanych dań pod względem smaku, jakości I wyglądu
- szkolenie młodszych kucharzy
- kreatywność w tworzeniu nowych dań np, dania sezonowe, specjalne
- wyliczanie opłacalności dań, produktów, ogólnej działalności
- wprowadzanie nowych własnych receptur
- pomoc w rozwoju talentu młodszych kucharzy
- otwartość na współpracę z innymi
- wyznaczanie obowiązków pracownikom
Co zrobić by się przebić w tym świecie?
Zacznij od wybrania dobrej szkoły branżowej która da Ci możliwość rozwinięcia skrzydeł. Takie szkoły funkcjonują w wielu polskich miastach np. szkoła branżowa w Czestochowie I dają wiele możliwości. Ukończenie dobrej szkoły to szansa na odbycie praktyk, staży w renomowanych miejscach, udział w warsztatach doszkalających czy rozwijających, konkursy te w Polsce jak I na świecie. Pomóż swojemu dziecku wybrać mądrze dobrą szkołę która zapewni mu dobry start. Zawód kucharz to przyszłość dla naszej młodzieży.
Dodaj komentarz