Menu
  • Dziś jest : 19 marca 2024 Imieniny : Józefa, Bogdana, Laili
  • Menu

    Jak prawidłowo grillować pstrąga? – 5 porad

  • Choć grillowanie może kojarzyć się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką i szaszłykami, warto pamiętać, że grillować można również ryby, które są delikatne, soczyste i zdrowe, a do tego nie wymagają długiej obróbki termicznej. Do grillowania rewelacyjnie nadają się m.in. łososie, sandacze, makrele i okonie, przy czym jedną z najsmaczniejszych ryb, którą szczególnie warto wrzucić na ruszt jest… pstrąg! Odpowiednio przyrządzony, wprost rozpływa się w ustach, zachwycając bogatym smakiem oraz aromatem. Jak go prawidłowo grillować? Tego dowiecie się z naszego artykułu!

    Grillowany pstrąg – wybór odpowiedniego kawałka ryby

    Wybierając idealną rybę na grilla, warto w pierwszej kolejności zastanowić się nad tym, w jakiej formie będzie przyrządzona. Jedną z opcji są filety bez skóry – ryba zaserwowana w ten sposób jest pozbawiona ości, jednak trzeba pamiętać, że może rozpadać się podczas grillowania. Co więcej, filety często przywierają do rusztu lub tacki, w związku z czym istnieje ryzyko, że zamiast ładnego kawałka ryby, zostaną zaserwowane jedynie jego strzępy.

    Dużo lepszym pomysłem jest filet ze skórą, która sprawi, że ryba nie będzie przywierać do rusztu, a tym samym wybrany kawałek utrzyma się w całości, zaś mięso zyska głębię smaku.

    Zapamiętaj!

    Grillowanie fileta ze skórą nie wymaga dodatkowego odwracania ryby na ruszcie. Co więcej, obróbka termiczna sprawi, że skórka stanie się niezwykle chrupiąca, aromatyczna i smaczna.

    Jedną z ciekawszych propozycji serwowania grillowanego pstrąga są steki – dzięki fragmentowi kręgosłupa, kawałki ryb utrzymają się w całości. Pstrąga można również grillować w całości, aby uniknąć w ten sposób jego wysuszenia.

    Wiele sprawdzonych przepisów na pstrąga z grilla można znaleźć na stronie: https://akademiasmaku.pl/przepis/pstrag-grillowany-z-pokrzywa,3479 .

    Pstrąg – na czym go grillować?

    Pstrąg grillowany bezpośrednio na ruszcie, może do niego przywierać nawet pomimo posmarowania skóry dużą ilością oleju. Aby ryba zachowała swój kształt, warto sięgnąć po folię lub tackę aluminiową, która zapobiegnie jej przywieraniu, a jej liczne otwory zagwarantują dostęp ciepła i dymu. W przypadku całego pstrąga, można również wykorzystać specjalny koszyk, który umożliwia równomierne grillowanie ryby ze wszystkich stron.

    Pstrąg z grilla a przyprawy

    Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych, a przy tym najchętniej spożywanych w Polsce ryb. Ze smakiem soczystego pstrąga, znakomicie koresponduje czosnek oraz takie zioła jak tymianek, ziele angielskie, koperek, pieprz, seler, oregano, natka pietruszki. Jednym ze standardowych dodatków do grillowanego pstrąga jest również cytryna, która świetnie przełamuje subtelny smak ryby. Z bardziej nietypowych przypraw, można bez obaw eksperymentować z trawą cytrynową, rozmarynem, miętą, estragonem a także pokrzywą.

    Porada eksperta

    Do podbicia smaku ryby, zamiast soku z cytryny, możesz użyć odrobiny białego wytrawnego wina.

    Smaczny pstrąg z grilla – marynata

    Świeżego pstrąga, należy dokładnie umyć i natrzeć solą, pieprzem oraz ewentualnie innymi przyprawami. Zaleca się również przygotowanie marynaty z oliwy z oliwek oraz soku z cytryny, która natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub folii aluminiowej. Zamarynowanego pstrąga należy wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Dzięki temu, ryba zyska intensywny i głęboki smak.

    Jeśli pstrąg będzie grillowany w całości, warto naciąć go w kilku miejscach – wówczas ryba łatwiej przejdzie aromatem marynaty.

    Naciętą rybę należy posypać solą i pieprzem również w środku, pamiętając także o wkropieniu odrobiny soku z cytryny i włożeniu gałązek świeżych ziół.

    Jakie dodatki do grillowanego pstrąga?

    Ryby to produkt lekki, zdrowy i świeży. Doskonałym dopełnieniem smaku grillowanego pstrąga są różnego rodzaju sałatki z sezonowych warzyw. Świetnym dodatkiem mogą być również warzywne szaszłyki, zrobione np. z pomidorków koktajlowych, sera feta, oliwy i oregano, które dodadzą potrawie nieco śródziemnomorskiej nuty.

     

    Artykuł sponsorowany”.

    Źródło zdjęcia: pixabay.com.pl

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *