Batoniki
Batoniki bez pieczenia dają satysfakcję tworzenia.
Szybkie przygotowanie jest porównywalne ze znikaniem.
Składniki :
200ml mleka orzechowego (użyłam firmy Alpro) może być i zwykłe mleko
3 łyżki orzechów nerkowca (użyłam firmy Skworcu)
3 łyżki rodzynek (użyłam firmy Skworcu)
3 łyżki kakao (użyłam firmy Skworcu)
3 szkl. mleka w proszku
250g margaryny
1/2 szkl. cukru
3 wafle
1 op. herbatników
Przygotowanie :
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę.
Dodajemy cukier, kakao i mleka.
Miksujemy do połączenia składników (dobrze jest robić to na ogniu).
W osobnym naczyniu kruszymy wafle i herbatniki.
Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy.
Całość mieszamy i dodajemy ciepłą masę.
Wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy chcemy ten proces przyspieszyć możemy wstawić blaszkę do lodówki.
Gdy całość stwardnieje kroimy na kształt ulubionych batoników.
Smacznego 😉
Muszą być pyszne
Jak dla mnie bomba
Też czasem robię takie batoniki , moja rodzina je bardzo lubi.