Menu
  • Dziś jest : 23 marca 2025 Imieniny : Oktawiana, Pelagii, Zbisława
  • Menu

    Chili con carne

  • Chili con carne

    Chili con carne to tradycyjna amerykańska potrawa.
    Jej głównymi składnikami są papryka, chili, cebula, czosnek, mięso i pomidory.
    Często możemy znaleźć w potrawie jeszcze inne składniki takie jak kukurydza czy czerwona fasola.
    Danie je dość mocno przyprawiane przez co nie każdy jest fanek jego ostrego smaku.

    Składniki na 10 porcji:

    10 placków tortilli

    1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 puszka kukurydzy (użyłam firmy Bonduelle)
    2 puszki czerwonej fasoli gotowanej na parze (użyłam firmy Bonduelle)
    olej
    2 duże cebule
    8 ząbków czosnku
    4-5 papryczek chili
    3 papryki czerwone
    2 puszki pomidorków krojonych
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne (użyłam ze sklepu internetowego Lecce)
    papryka słodka
    oregano
    10 placków tortilli (moje miały średnicę 24-25 cm)

    Przygotowanie :

    Cebulę i  czosnek obieramy i drobno kroimy.
    Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne.
    Paprykę kroimy w kostkę, a chili w malutkie kawałki
    Na gorącej patelni z olejem szklimy czosnek, cebulę i chili.
    Dodajemy paprykę i stopniowo mięso.
    Kukurydzę  i fasolę odcedzamy i dodajemy do całości gdy mięso będzie już ładnie na różowo przesmażone.
    Na sam koniec dokładamy pomidory.
    Całość trzymamy na ogniu aż wszystko zmięknie.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, papryką i oregano.
    Przykrywamy pokrywką i podduszamy.
    Podajemy na ciepło w plackach tortilli.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *