Ciasto kakaowe nadziane jabłkami
Ciasto kakaowe nadziane jabłkami powstało z mojego uwielbienia do jabłek które nie zna granic tu w troszkę innej wersji niż standardowa szarlotka.
Składniki :
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki pszennej
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
5 jabłek
Przygotowanie :
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w plastry.
Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Jajka miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy do
momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Do gotowego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez ok.70 minut.
Ciasto przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest
dopieczone w środku.
Idealne na sezon jabłkowy – trzeba wypróbować jak smakuje
Kakao i jabłka brzmi świetnie