Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Ciasto Łabędzi puch

  • Ciasto Łabędzi puch

    Ciasto Łabędzi puch to smak i zapach pięknego, słonecznego lata/wakacji
    które dla mnie są wspomnieniem dzieciństwa, beztroskich chwil gdzie
    nie było miejsca na problemy życia codziennego tylko zabawa, beztroska
    płynąca z wieku jaki wtedy miałam. Były to chwile gdy wszyscy kuzyni mogli się
    spotkać u babci, gdy chodziliśmy w ciągu dnia nad jezioro się kąpać,
    a wieczorem piliśmy ciepłe mleko prosto od krowy – były to piękne chwile z których teraz są tylko wspomnienia.
    Ciasto Łabędzi puch za każdym razem przypomina mi jak to było gdy byłam dzieckiem 😉

    Składniki:

    Ciasto:

    6 jaj
    2 szkl. mąki pszennej (użyłam Młynu Kopytowa)
    1/2 szkl. drobnego cukru
    2 łyżeczki niecałe proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju

    Nadzienie :

    250g nadzienia Czarna porzeczka firmy Zentis
    250g nadzienia dwie porzeczki firmy Zentis

    Krem:

    250g margaryny
    4 środki bułki czerstwe
    2 i 1/2 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
    15g cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 szkl. drobnego cukru
    200g wiórek kokosowych

    Nasączenie :

    1 szkl. naparu z 2-óch łyżeczek herbaty Blood Orange Basilur

    Wierzch:

    1 i 1/2 łyżki drobnego cukru
    150g wiórek kokosowych

    Dodatkowo:

    papier do pieczenia
    blacha/forma do pieczenia o wymiarze 25x30cm

    Przygotowanie :

    Nasączenie :

    Przygotowujemy napar z herbaty.
    Studzimy.

    Ciasto:

    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę do której dodajemy kolejno cukier i żółtka.
    Składniki ubijamy na puch.
    Następnie stopniowo nie przerywając ubijania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Na sam koniec wlewamy stróżką olej.
    Miksujemy na gładką masę.
    Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 30 minut.
    Po upieczeniu ciasto studzimy.

    Krem:

    Do garnka wlewamy mleko.
    Dodajemy cukry i wydrążone środki czerstwych bułek.
    Całość musimy zagotować, a następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.
    Do całości wsypujemy wiórki kokosowe.
    Mieszamy i studzimy.
    Margarynę miksujemy na puch.
    Następnie porcjami nie przerywając miksowania dodajemy wystudzoną masę.

    Wierzch:

    Na patelnię wsypujemy wiórki i cukier.
    Całość prażymy na złoty kolor non stop mieszając gdyż można szybko wiórki przypalić!!!!

    Przełożenie:

    Następnie przekrawamy w poziomie (tak, by powstały nam dwa placki).
    Pierwszy placek wkładamy ponownie do blachy.
    Nasączamy naparem z herbaty.
    Wykładamy nadzienie z czarnej porzeczki.
    Wierzch wyrównujemy nożem.
    Na nadzieniu wykładamy większą połowę kremu.
    Przykrywamy drugim plackiem który również nasączamy naparem z herbaty.
    Na nim wykładamy nadzienie dwie porzeczki i wyrównujemy.
    Wierzch posypujemy posypką.
    Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na cała noc.
    Ciasto z każdym dniem jest coraz lepsze więc przygotowanie go 2 dni przed imprezą
    tylko doda mu smaku 😉
    Smacznego moi drodzy

  • 5 odpowiedzi na “Ciasto Łabędzi puch”

    1. Piotras pisze:

      Mnie sam widok rozpieszcza gdy tak patrzę to aż ślinka po brodzie cieknie na maksa

    2. Ola pisze:

      Pamiętam to ciasto również z okresu gdy byłam mała – było boskie

    3. Kasia pisze:

      Oj siostra teraz to przesadziłaś aż łza mi się w oku zakręciła jak sobie przypomniałam jak to wtedy było

    4. właśnie szukałam inspiracji na pyszne ciasto, a to wygląda ekstra. Zwłaszcza, że uwielbiam porzeczki 😉 a chyba nigdy go nie jadłam 😉 pozdrawiam

    5. jola8000 pisze:

      Słyszałam , ze jest pyszne a Twoje wygląda super 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *