Domowy kebab
Domowy kebab to poezja smaku surówka z ulubionym sosem, mięsko dobrze doprawione.
Wszystko otulone w pysznej bułce obsypanej sezamem dopiero, co wyciągniętej z piekarnika.
Jeszcze ciepła bułka z pysznym farszem podana dla miłośników fast fooda. Po co jednak kupować w barze i nie wiedzieć, co w nim jest skoro samemu można przygotować ten rarytas.
Mamy wtedy satysfakcję z wykonania dania jak również z miny konsumenta naszej potrawy.
Składniki na 4 kebaby :
Surówka :
1 mała kapusta pekińska
2 średnie ogórki
2 pomidory
2 papryki (ja użyłam zielonej i żółtej)
1 średnia cebula czerwona
1 średnia cebula biała
Sos czosnkowy (lub inny ulubiony) :
400ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
5-6 ząbków czosnku
1 op. sosu tzatziki
czosnek granulowany (opcjonalnie)
zioła prowansalskie
bazylia
pieprz
sól
Dodatkowo :
4 bułki kebabowe (przepis znajdziesz tu – klik)
1 podwójna pierś z kurczaka
olej sól
pieprz
czosnek
pieprz cayenne
czubryca czerwona
Przygotowanie :
Surówka :
Ogórki, pomidory, paprykę i kapustę myjemy i osuszamy.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Pomidory i ogórki kroimy wedle uznania.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w piórka.
Zalewamy ulubionym sosem i mieszamy.
Sos czosnkowy :
W misce rozrabiamy jogurt i majonez,
dodajemy ząbki czosnku oczyszczone i wyciśnięte przez praskę
oraz pozostałe przyprawy. Całość porządnie mieszamy.
Mięso :
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Smażymy na gorącym oleju.
W między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i czubrycą.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W bułce od kebaba układamy na przemian surówkę z mięsem.
Podajemy od razu.
Smacznego
Aż mi się jeść zachciało
Uwielbiam fast foody a ten wygląda mega apetycznie
Zamawiam ten smakolyk