Menu
  • Dziś jest : 26 listopada 2021 Imieniny : Delfiny, Lechosława, Konrada
  • Menu

    Faworki ( Chrust)

  • Faworki

    Faworki ( Chrust) goszczą na naszym stole nie tylko w karnawale. W Tłusty czwartek tradycyjnie w szybkim tempie znikają. Pomimo, że smażąc trochę się przy kuchni nastoimy to radość wywołana na buzi dziecka będzie dla nas największą z możliwych nagród, a satysfakcja będzie dla nas motywująca do dalszej pracy.

    Składniki :

    1 kg mąki
    8 żółtek
    400 ml śmietany 18% (użyłam firmy Masmal)
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki octu
    2,5 kostki smalcu
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Z mąki, żółtek, śmietany, octu i soli zagniatamy ciasto.
    Następnie ubijamy je wałkiem ( ja ubijałam ponad 30 minut)
    i schładzamy  1-2 godziny w lodówce.
    Po schłodzeniu dzielimy na 4-5 równych części. Które trzymamy pod ściereczką, by nie wyschło.
    Każdy z kawałków rozwałkowujemy na cieniutki placek podsypując go mąką.
    Kroimy w paski o grubości ok.2cm .
    Na środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec
    Faworki smażymy w głębokim naczyniu w gorącym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.
    Wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
    Posypujemy cukrem pudrem.

    Rady :

    Dobrze jest przygotować sobie wszystkie faworki do smażenia gdyż smażą się błyskawicznie.

     

  • Jedna odpowiedź do “Faworki ( Chrust)”

    1. Też ostatnio robiłam mimo , że to jeszcze nie tłusty czwartek. Czasem się chce prawda 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *