Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Ketchup z patisonów

  • Patisony kto z Was je zna? Co z nich robicie? Wiecie skąd do nas przybyły?
    Może zacznijmy od początku patisony są odmianą dyni zwyczajnej. Jest rośliną jednoroczną która pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy sprowadzili ją Hiszpanie. Charakteryzuje się dużymi, białymi, zielonawymi, zielonymi, a nawet granatowo-fiołkowymi wręcz czarnymi owocami.
    Są różnej wielkości. Owoce patisona są dietetyczne i lekkostrawne o delikatnym smaku. Patisony to bogate źródło witamin C, B1, B2, PP, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, karotenu oraz węglowodanów. Patisony są łatwe w uprawie, a ich owoce zbierzemy już po 5 tygodniach od wysiewu. Możemy się nimi cieszyć aż do przymrozków. Wystarczy jeden krzaczek, aby mieć ich pod dostatkiem. U mnie tak właśnie było. Na początku zastanawiałam się co z nich przygotować.
    Postawiałam na sprawdzoną i łatwą recepturę. Ketchup z patisonów smaczny dodatek do wszystkiego. Użyjesz go jako sosu do sałatek czy kanapek. W pizzy i burgerach podkreśla smak potraw. Łatwa receptura przygotowania sprawia, że z chęcią go przygotujesz i nie pożałujesz. Ketchup z patisonów to uniwersalny dodatek do wszystkiego. Wypróbujcie koniecznie.

    Składniki :

    1 i 1/2 kg patisonów obranych i wydrążonych
    500g cebuli
    400g koncentratu
    2 szkl. cukru
    1 szkl. octu 10%
    3 łyżki soli (użyłam soli himalajskiej firmy Biogo) której pełną ofertę zobaczycie po kliknięciu w link
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej

    Przygotowanie :

    Patisony myjemy, obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
    Łączymy z patisonami.
    Zasypujemy solą i odstawiamy najlepiej na noc.
    Następnie całość gotujemy przez 40 minut.
    Po tym czasie dodajemy ocet, cukier i koncentrat.
    Ponownie dusimy około 20 minut często mieszając.
    Następnie doprawiamy do smaku pieprzem i paprykami.
    Całość trzymamy chwilę na ogniu.
    Masę studzimy i blenderujemy.
    Ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych słoiczków.
    Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

  • 3 odpowiedzi na “Ketchup z patisonów”

    1. Igi pisze:

      Jeśli do pizzy to dla mnie ideał

    2. Zuza pisze:

      z patisonów… aach!

    3. Kasia pisze:

      Najlepszy jaki udało mi się zrobić 🙂 Jest mega smaczny i do wszystkiego – mój ideał

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *