Kotlet schabowy pod pieczarkową pierzynką
Kotlet schabowy pod pieczarkową pierzynką to propozycja dla wszystkich
chcących urozmaicić podanie tego słynnego kotleta.
Składniki :
4 plastry schabu
1 jajko
1 szkl. bułki tartej
olej
500g pieczarek
150g żółtego sera
1 cebula
pieprz
sól
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem , następnie posypujemy solą i pieprzem.
Jajko roztrzepujemy widelcem.
Każdy kotlet panierujemy w jajku i bułce.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki.
Wszystko podduszamy.
Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Gotowy farsz wykładamy na usmażone kotlety.
Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C aż ser się zrumieni.
Tak przygotowane kotlety możemy podać np. z ziemniakami lub frytkami z surówką.
Smacznego 😉
uwielbiam kotlety, muszę spróbować
Uwielbiam takie kotlety, one są przepyszne 🙂
Ja bym zrobiła bez cebuli , nie mogę jej jeść 🙂 Tak poza tym bardzo apetycznie wygląda .
Hmmmm kotlet i pieczarki….To musi byc pyszne 🙂
Uwielbiam kotlety w tej wersji 😀 Mega!
same pysznosći
mniam uwielbiam schabowego
Kiedy mam zimne kotlety tak robię .Cebuli nie dodaję bo nie wszyscy lubią lub mogą.
smaczniutki kotlecik,robię podobne z fileta z kurczaka 🙂