Menu
  • Dziś jest : 8 listopada 2024 Imieniny : Seweryna, Gotfryda, Hadriana
  • Menu

    Kotlety schabowe nadziewane szparagami

  • Kotlety schabowe nadziewane szparagami

    Kotlety schabowe nadziewane szparagami
    to urozmaicenie dla klasycznych kotletów.
    Smak imponujący.
    Sprawdzi się świetnie jako dodatek nie tylko  do niedzielnego obiadu.

    Składniki :

    8 plasterków schabu
    8-16 szt. szparag zielonych
    8 plasterków sera żółtego
    8-16 pomidorków koktajlowych
    4 łyżki śmietany 18%
    3 jajka
    sól
    pieprz
    1 szkl. bułki tartej
    3/4 szkl. mąki
    olej do smażenia

    Przygotowanie :

    Schab myjemy, osuszamy.
    Rozbijamy na cienki placek.
    Oprószamy solą i smarujemy śmietaną połączoną z pieprzem.
    Odstawiamy do lodówki na 1,5h do schłodzenia.
    W między czasie oczyszczamy szparagi.
    Gotujemy wodę pod koniec dodając soli.
    Wkładamy szparagi w pozycji pionowej na 10 minut.
    Po tym czasie wyciągamy je, układamy na sitku.
    Następnie na schłodzony schab wykładamy plasterki sera,
    ugotowane szparagi oraz pomidorki umyte i pokrojone na połówki/ćwiartki.
    Zwijamy kotlet w rulon.
    Spinamy wykałaczką.
    Panierujemy w bułce połączonej z mąką oraz w roztrzepanym jajku.
    Smażymy na rozgrzanym oleju.
    Smacznego

     

  • 2 odpowiedzi na “Kotlety schabowe nadziewane szparagami”

    1. Miro pisze:

      Takich kotletów jeszcze nie jadłem trzeba będzie to zmienić

    2. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Kotlet ze szparagami , muszę przyznać że zaintrygowałaś mnie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *