Pesto z bazylii – pesto bazyliowe
Pesto to zielony sos pochodzący z Genui/Liguria we Włoszech którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie jest wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych i soli.
Podawane z pieczywem, makaronami, serami.
Należy pamiętać, że pesto nie wolno podgrzewać gdyż w wysokich temperaturach nabiera goryczy.
Bazylia – to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Rośnie głównie dziko w strefie tropikalnej i subtropikalnej Azji i Afryki. Typowym gatunkiem jest bazylia pospolita.
Niektóre gatunki ze względu na aromatyczne liście są uprawiane w wielu krajach świata jako rośliny przyprawowe czy lecznicze. Najczęściej bazylia jest stosowana jako główny składnik włoskiego sosu pesto.
Moją propozycją na obiad jest lekki makaron z pesto z bazylii.
Smacznie i zdrowo, a do tego kolorowo. Szybko i bez komplikacji na każdą okazję.
Składniki :
1 pęczek bazylii (musi być duży)
1/2 szkl. parmezanu
3/4 szkl. oliwy
3/4 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku (ilość wedle uznania)
pieprz do smaku
skórka starta z 1/2 cytryny
3 łyżki tartego słonecznika
Przygotowanie:
Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy.
Czosnek obieramy i kroimy.
Wszytko ucieramy w moździerzu.
Następnie dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę i skórkę z cytryny wyparzoną i startą.
Na koniec dodajemy tarty słonecznik uprażony na suchej patelni oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowane pesto z bazylii możemy podać od razu z pieczywem , makaronem bądź możemy je wykorzystać do 4 dni pod warunkiem,
że przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego
Rewelacja na kolację – smacznie i zielono
Musi byc pyszne ! Dzis zrobię 🙂
Robię bardzo podobne, jedyne co to cytryny nie dodaję. Czasem słonecznik podmieniam na orzechy nerkowca. Ale to w bogatej wersji 😉
Lubię pesto z bazylii głównie do makaronu. Chociaż ostatnio odkryłam,ze w niewielkiej ilości pasuje do wielu innych włoskich sosów i potraw. Do tej pory jednak kupowałam głównie gotowe pesto. Nigdy nie odwazyłam sie przygotować pesto świeżego.
Ale przepis prezentuje się całkiem apetycznie. Trzeba będzie w takim razie wybrać się do sklepu po świeżą bazylię i spróbować jak wyjdzie!
Polecam spróbować odkąd ja to zrobiłam to innego sobie nie wyobrażam 😉
Uwielbiam pesto z bazylii! Ale równie często robię pesto ze szpinaku, pietruszki lub liści rzodkiewki. Szczególnie to ostatnie jest pyszne! 🙂
KAŻDE DOMOWE PESTO JAK DLA MNIE JEST REWELACYJNE
uwielbiam pesto ale ja robie inne, to wyglada smakowicie zapisuje przepis
Polecam jest pyszne 😉
Narobiłaś mi smaku, chętnie spróbuję. A czy mogłabym podmienić bazylię na rukolę, bo mam akurat w ogródku?
Wszystkie składniki mam! Trzeba będzie wreszcie zrobić prawdziwe pesto bazyliowe, bo jak dotąd u mnie króluje z rukoli albo rzodkiewki. 🙂
Uwielbiam pesto z bazylii zrobione przez moją przyjaciółkę. <3 Pychota!
Domowe najlepsze 😉