Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Pesto z bazylii – pesto bazyliowe

  • Pesto  to zielony sos pochodzący z Genui/Liguria we Włoszech którego głównym składnikiem jest bazylia.
    Tradycyjnie jest wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych i soli.
    Podawane z pieczywem, makaronami, serami.
    Należy pamiętać, że pesto nie wolno podgrzewać gdyż w wysokich temperaturach nabiera goryczy.
    Bazylia – to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Rośnie głównie dziko w strefie tropikalnej i subtropikalnej Azji i Afryki. Typowym gatunkiem jest bazylia pospolita.
    Niektóre gatunki ze względu na aromatyczne liście są uprawiane w wielu krajach świata jako rośliny przyprawowe czy lecznicze. Najczęściej bazylia jest stosowana jako główny składnik włoskiego sosu pesto.

    Moją propozycją na obiad jest lekki makaron z pesto z bazylii.
    Smacznie i zdrowo, a do tego kolorowo. Szybko i bez komplikacji na każdą okazję.

    Składniki :

    1 pęczek bazylii (musi być duży)
    1/2 szkl. parmezanu
    3/4 szkl. oliwy
    3/4 łyżeczki soli
    3 ząbki czosnku (ilość wedle uznania)
    pieprz do smaku
    skórka starta z 1/2 cytryny
    3 łyżki tartego słonecznika

    Przygotowanie:

    Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy.
    Czosnek obieramy i kroimy.
    Wszytko ucieramy w moździerzu.
    Następnie dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę i skórkę z cytryny wyparzoną i startą.
    Na koniec dodajemy tarty słonecznik uprażony na suchej patelni oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Tak przygotowane pesto z bazylii możemy podać od razu z pieczywem , makaronem bądź możemy je wykorzystać do 4 dni pod warunkiem,
    że przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
    Smacznego

    Zapisz

  • 13 odpowiedzi na “Pesto z bazylii – pesto bazyliowe”

    1. Kasia pisze:

      Rewelacja na kolację – smacznie i zielono

    2. Dorota pisze:

      Robię bardzo podobne, jedyne co to cytryny nie dodaję. Czasem słonecznik podmieniam na orzechy nerkowca. Ale to w bogatej wersji 😉

    3. Ania pisze:

      Lubię pesto z bazylii głównie do makaronu. Chociaż ostatnio odkryłam,ze w niewielkiej ilości pasuje do wielu innych włoskich sosów i potraw. Do tej pory jednak kupowałam głównie gotowe pesto. Nigdy nie odwazyłam sie przygotować pesto świeżego.
      Ale przepis prezentuje się całkiem apetycznie. Trzeba będzie w takim razie wybrać się do sklepu po świeżą bazylię i spróbować jak wyjdzie!

    4. Uwielbiam pesto z bazylii! Ale równie często robię pesto ze szpinaku, pietruszki lub liści rzodkiewki. Szczególnie to ostatnie jest pyszne! 🙂

    5. Joanna pisze:

      uwielbiam pesto ale ja robie inne, to wyglada smakowicie zapisuje przepis

    6. Ewelina pisze:

      Narobiłaś mi smaku, chętnie spróbuję. A czy mogłabym podmienić bazylię na rukolę, bo mam akurat w ogródku?

    7. Wszystkie składniki mam! Trzeba będzie wreszcie zrobić prawdziwe pesto bazyliowe, bo jak dotąd u mnie króluje z rukoli albo rzodkiewki. 🙂

    8. Natblue pisze:

      Uwielbiam pesto z bazylii zrobione przez moją przyjaciółkę. <3 Pychota!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *