Placki ziemniaczane zapiekane z dodatkami
Co przygotować na obiad żeby było szybko,gdy w domu czeka głodny mąż? Ile razy takie pytanie sobie zadajemy? Dodajmy do tego jeszcze pracę, opiekę nad domem, zakupy doba staje się za krótka. Na wszystko brakuje czasu. Dlatego dziś proponuję Wam placki ziemniaczane zapiekane z dodatkami. Są łatwe w przygotowaniu, a do tego to smaczne danie które zaserwujesz na obiad lub ciepłą kolację. Opcje z dodatkami możemy non stop modyfikować dzięki czemu smak placków szybko nam się nie znudzi. Ilość dostępnych sosów czy warzyw daje nam całą paletę możliwości, testowania nowych połączeń. To idealny moment na eksperymenty kulinarne. Jakie wybrać warzywa świeże czy może marynowane oto jest pytanie zdaje się nasuwać nam na myśl? Wystarczą szybkie zakupy kilka produktów i bierzemy się do pracy. U nas w domu takie połączenie bardzo często jest idealnym rozwiązaniem. Na szybkie zakupy możecie się udać tak jak my do Biedronki, a dodatkowym atutem jest to, że możecie sobie zajrzeć do aktualnej gazetki.
Składniki :
8 dużych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
sól
pieprz
plaster wędliny na każdy placek
Ulubiony sos ilość wedle uznania – u nas to ketchup z patisonów
kilka pieczarek marynowanych
2 pomidory
1 papryka
starty żółty ser lub mozzarella wedle uznania
olej do smażenia
Dodatkowo:
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu placki kładziemy na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Następnie placki układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy po plastrze szynki (lub innej wędliny która np. zalega nam w lodówce).
Pieczarki odsączamy, kroimy i układamy na szynce.
Dodajemy umytą, osuszoną i pokrojoną w paski paprykę oraz po plastrze umytego i osuszonego wcześniej pomidora. Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem. Tak przygotowane placki zapiekamy do momentu aż ser się roztopi w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C Podajemy na ciepło smacznego 😉
Bardzo lubię placki ziemniaczane, zresztą kto ich nie lubi 🙂 takich jeszcze jak nam tu serwujesz nie jadłam ale moje też tjuninguje i wszucam szynkę pokrojoną w paseczki 🙂 i powiem Ci så wyśmienite 🙂
Ja bardzo lubię eksperymenty kulinarne, a moja rodzina chętnie próbuje moich nowości. Szukam często inspiracji na nowe dania i tak trafiłam na przepis na placki ziemniaczane. Ja podawałam je zawsze w tradycyjnej wersji, jednak pomysł od razu mi się spodobał. Na pewno wypróbuję go na obiad. Mąż z pewnością będzie zadowolony 🙂
Polecam dodawanie różnych składników 😉 Takie placki to idealne czyszczenie lodówki 😉 #zerowaste