Menu
  • Dziś jest : 14 lipca 2025 Imieniny : Marcelina, Ulryka, Bonawentury
  • Menu

    Pleśniak

  • Ciasto pleśniak to kolorowe wspomnienie mojego życia dziecięcego upływającego w sielskim klimacie.
    Dżem wiśniowy czy porzeczkowy dodawany do ciasta zawsze był robiony z owoców z sadu dziadka, jego oczka w głowie. Pamiętam, że gdy tylko się nadarzyła okazja dziadek uciekał z Warszawy na działkę i pielęgnował dla nas owocowe smakołyki. Spędzał tam czas od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Można powiedzieć, że swoją pasją zaraził także i mnie. W tym roku nie mamy co prawda dużych upraw, ale serce do tego nadal pozostaje. Smak ciasta przywołuje wspomnienia i stety niestety kusi kolejnym kawałkiem i jak tu odmówić kruchości ciasta, cierpkości wiśni i słodkiej bezie no jak?

    Składniki:

    400g mąki pszennej typ 450
    200 g masła
    6 żółtek
    szczypta soli
    16g cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru
    3 łyżki kakao

    Beza:

    6 białek
    200g cukru

    Dodatkowo:

    300g dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
    foremka 24x24cm
    papier do pieczenia

    Przygotowanie:

    Z przesianej mąki, proszku,cukrów, jajek, soli i masła zagniatamy ciasto.
    Dzielimy je na 3 części, 1 małą i 2 takiej samej wielkości.
    Jedną z większych części ciasta zagniatamy z kakao.
    Każdą część ciasta schładzamy przez 2 godziny w lodówce ( u mnie była to 1 godzina w zamrażalce).
    Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ścieramy większą jasną część ciasta, równomiernie rozkładając i dociskając w blaszce.
    Wykładamy dżem, rozprowadzam go równomiernie i ścieramy kolejną część ciasta tym razem tą z kakaem.
    W naczyniu ubijamy na sztywno białka. W połowie ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier.
    Piana musi być lśniąca i sztywna gdy będziemy ją wykładać na ciasto.
    Na wierzch ścieramy ostatnią najmniejszą część ciasta.
    Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut.
    Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki od piekarnika aż ciasto wystygnie,
    dzięki czemu Twoja beza nie opadnie gwałtownie.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *