Pomidory nadziewane tuńczykiem i fasolą na zimno
Ostatnio lubię przygotowywać przekąski na zimno. Szykuję je wieczorem, a rano delektuję się ich smakiem. Są zdrowe i pożywne, zapewniają energię na długo, a do tego ich smak jest jak aksamit na podniebieniu. Dziś mam dla Was Pomidory nadziewane tuńczykiem i fasolą na zimno.
Składniki :
8 pomidorów
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 puszki białej fasoli (użyłam cannellini)
3/4 – 1 szkl. czarnych oliwek
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki kaparów
pieprz
sól
Sos :
1/3 szkl. oliwy
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie :
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ok.7mm część od strony ogonka.
Wydrążamy środki.
W środek każdego pomidorka sypiemy sól i odrobinę pieprzu.
Odstawiamy, by puściły wodę.
Tuńczyka, kapary, oliwkę i fasolę odsączamy na sitku.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Oliwki kroimy w plastry.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Dodajemy sos i mieszamy.
Schładzamy w lodówce.
Podajemy na zimno.
Sos :
Do oliwy dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny.
Mieszamy do połączenia się składników.
Smacznego
Dodaj komentarz