Menu
  • Dziś jest : 18 sierpnia 2019 Imieniny : Heleny, Bronisława, Ilony
  • Menu

    Pomidory suszone w oliwie bez pasteryzacji

  • Pomidory suszone w oliwie bez pasteryzacji gdy raz ich skosztujesz Twoje serce jest stracone.
    Pyszne, aksamitne będą ozdobą na stole. Możesz je wykorzystać do mięs czy sałatek. Zjesz same.
    Robi się je szybko. Nie wymagają nie wiem jak dużo pracy, a smakiem delektujesz się długo.
    Gdy raz ich spróbujesz nigdy więcej nie kupisz gotowych ze sklepu.
    Swoje słoiczki możesz przechowywać w piwnicy nawet pół roku.
    Pytanie tylko czy wytrwają niezjedzone .

    Składniki :

    20 pomidorów
    6-7 ząbki czosnku
    4 szkl. oliwy
    sól
    pieprz
    1 duży pęczek bazylii
    1 duży pęczek oregano

    Przygotowanie:

    Pomidory myjemy i osuszamy.
    Następnie pomidory kroimy na pół.
    Usuwamy ogonek.
    Miąższ wydrążamy łyżeczką.
    Wydrążone pomidory układamy w suszarce do owoców/warzyw.
    Suszymy, ale zaglądamy, gdyż częstotliwość suszenia jest różna i zależy od wielkości pomidora.
    Prawidłowo wysuszone pomidory będą o jakąś 1/4 mniejsze, będą suche, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu.
    Słoiki wyparzamy i osuszamy ściereczką.
    Układamy w nich warstwami pomidory, solimy i pieprzymy.
    Następnie na pomidorach układamy obrany i drobno pokrojony czosnek oraz posiekane zioła.
    Czynność powtarzamy.
    Oliwę zagotowujemy i zalewamy nią pomidory w słoiczkach.
    Zakręcamy i delikatnie stukamy palcem w każdy słoiczek, by pęcherzyki powietrza wydostały się na górę, a oliwa dostała się pomiędzy pomidorki.

  • 14 odpowiedzi na “Pomidory suszone w oliwie bez pasteryzacji”

    1. Zośka pisze:

      Uwielbiam te pomidory chyba nigdy mi się nie znudzą 😉

    2. Ola pisze:

      Bez porównania

    3. Anna pisze:

      W tym roku można pomidory chyba suszyć na słońcu?
      Generalnie nie lubię takich z piekarnika, są mniej smaczne, niż te suszone naturalnie. A suszone naturalnie tylko z krajów śródziemnomorskich.

    4. Ewelina pisze:

      Rewelacja ja kupuje gotowe ale chyba sama zrobię, długo mogą stać takie słoiki bo myśle o większej ilości i czy rodzaj pomidora ma znaczenie ?

    5. Sabina pisze:

      Nie znałam tego przepisu 🙂

    6. Ania pisze:

      Pomidorki wyglądają bardzo apetyczne i mam ochotę jest zrobić 🙂

    7. Uwielbiam, a sama ich nie robiłam. Może czas zacząć. Przepis bardzo fajny 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka z czerwonej fasoli

    Lubicie jak jest zdrowo i kolorowo na talerzu? Ja uwielbiam szczególnie w takie dni gdy za oknem szaro, buro i...

    Zamknij