Potrawka z kurczaka po chińsku
Potrawka z kurczaka po chińsku jest świetnym rozwiązaniem
gdy brak nam pomysłu na obiad.
Składniki :
2 op. mieszanki chińskiej (użyłam firmy Iglotex)
4 ćwiartki z kurczaka
sól
pieprz
sos sojowy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki
olej
curry
Przygotowanie :
Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy curry.
Odstawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie obsmażamy na oleju.
Usmażone ćwiartki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak
by mięsko było przykryte.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Następnie wyciągamy mięsko i je obieramy.
Z pozostałego wywaru odlewamy 3/4 szkl.
Obrane mięsko dodajemy z powrotem do wywaru wraz z mieszankami chińskimi.
Ponownie gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny do smaku.
Po upływie 5 minut dodajemy zaprawkę przygotowaną z mąki rozmieszanej w odlanym wcześniej wywarze.
Całość mieszamy, a po upływie 3 minut podajemy do jedzenia.
Potrawkę dobrze jest podać na ryżu (ja tak zrobiłam co widać na załączonych zdjęciach).
Smacznego
Musiało być pyszne 🙂 .
Jak dla mnie rewelacja
Połączenie kurczaka i ryżu moja rodzina uwielbia więc podkradam przepis
Przepis super, choć troszeczkę zmodyfikowałem. Sos sojowy dodaję wcześniej(do duszenia z warzywami), a na wywarze z kurczaka gotuję ryż