Pulpety w sosie śmietanowo – koperkowym

Pulpety w sosie śmiatanowo – koperkowym goszczą u nas dość często z racji problemów zdrowotnych moich i nie tylko. Są lekkie, smaczne, a przede wszystkim dietetyczne. Można zmienić w nich jedną rzecz, a uzyskamy inny smak. W moim oryginale były bez śmietany którą stan po operacji wyklucza, ale dzieci wolą akurat tą wersję więc cóż było zrobić? Nie miałam innej opcji jak przygotowanie tego, co lubią najbardziej. Wyszło tego sporo, ale cała rodzina najedzona.
Składniki:
700g łopatki wieprzowej
2 średnie jajka
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
200ml śmietany 30 lub 36%
1 pęczek kopru
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce na średnich oczkach.
Możemy wykorzystać inne mięso np. karkówkę, szynkę, indyka…
Dodajemy jajka i doprawiamy solą i pieprzami do smaku.
Wyrabiamy mięso z 5-7 minut i formujemy kulki na 3 kęsy.
Formując kulki z mięsa warto mieć dłonie zwilżone zimną wodą wtedy mięso się nie klei do rąk.
W garnku zagotowujemy bulion. Gdy się zagotuje zmniejszamy na minimum moc palnika, gotujemy jakieś 15 minut po czym zaczynamy wrzucać pulpety. Gdy pulpety będą w bulionie podkręcamy trochę palnik.
Gotujemy jakieś 20 minut, po tym czasie dodajemy śmietankę.
Najlepiej dodać trochę wywaru do śmietanki, wymieszać i wlać do całości dzięki temu śmietana się nie zważy.
Ja sosu swoich pulpetów nie zagęszczam, ale Ty możesz to zrobić dodając do śmietany łyżkę mąki pszennej i dobrze ją mieszając,by nie było grudek.
Na koniec dodaję umyty, osuszony i pokrojony koperek.
Całość delikatnie mieszam i zagotowuję.
Sos możesz doprawić jeśli masz taką potrzebę dodając soli lub pieprzu.
Podaję z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody.
Smacznego




Dodaj komentarz