Menu
  • Dziś jest : 2 października 2021 Imieniny : Teofila, Dionizego, Trofima
  • Menu

    Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami

  • Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami

    Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami to aksamit na podniebieniu. Smak i zapach,co zmysły pobudza i na naszej silnej woli kolejny kąsek wyłudza.
    Roladę szybko przygotujemy, do ploteczek zaserwujemy zatracając się w niej bez pamięci,bo smak ma nie do opisania. Niby prostota,a jednak kwintesencja w smaku na talerzyku podana. Idealna na rodzinne spotkanie, ważnych chwil celebrowanie.

    Składniki :

    Biszkopt:

    1 i 1/3 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. wody
    3-4 łyżki kakao

    Nadzienie :

    500g śmietany 36%
    250g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    maliny wedle uznania

    Dodatkowo :

    cukier puder
    posypka czekoladowa
    papier do pieczenia
    blacha z piekarnika
    ściereczka

    Przygotowanie :

    Biszkopt :

    Białka oddzielamy od żółtek.
    Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, żółtka,i wodę.
    Ubijamy aż składniki się połączą.
    Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Delikatnie mieszamy.
    Gotową masę wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 12-15 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem, gdy jest suchy wyłączamy piekarnik.
    Upieczony biszkopt wyciągamy.
    Przekładamy jeszcze gorący na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i rolujemy.
    Zrolowany odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

    Nadzienie :

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
    Następnie dokładamy serek mascarpone.
    Delikatnie mieszamy.

    Gdy biszkopt będzie wystudzony rozwijamy go.
    Smarujemy przygotowanym kremem (2/3 całości kremu) pamiętając, by na końcu który pozostaje nałożyć mniej kremu gdyż może nam wypłynąć.
    Na krem sypiemy maliny i całość zwijamy.
    Roladę smarujemy pozostałym kremem wyrównując.
    Za pomocą szprycy nakładamy krem dekorując roladę wedle uznania kremem i malinami.
    Całość schładzamy w lodówce.
    Rolada najlepiej smakuje na następny dzień.
    Smacznego

    Ciasto powstało w ramach akcji „Ciasto na niedzielę”, a wraz ze mną udział wzięli:

  • Jedna odpowiedź do “Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami”

    1. Izi pisze:

      daj mi kawalek

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *