Menu
  • Dziś jest : 23 kwietnia 2025 Imieniny : Jerzego, Wojciecha, Adalberta
  • Menu

    Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym

  • Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym

    Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym to niezwykle aromatyczny, pikantny dodatek do obiadu. Syte i rozgrzewające, wystarczy jedna, a nasz żołądek nasyci się na długi czas. Przygotowanie jest banalnie proste choć wymaga od nas nakładu pracy, chwili spędzonej w kuchni, ale nagrodą jest pyszny obiad który zachwyci każdego.

    Składniki na 8 porcji :

    8 kotletów schabowych
    300g pieczarek
    1 cebula
    200g sera żółtego
    1 papryka
    musztarda
    sól
    pieprz

    Sos :

    200 ml passaty pomidorowej
    1 cebula
    1 papryczka chilli
    sos tabasco
    sól

    Dodatkowo :

    olej
    jajka
    bułka tarta
    wykałaczki

    Przygotowanie :

    Kotlety schabowe myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy, by w między czasie przygotować farsz.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy.
    Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Podduszamy je razem do momentu odparowania.
    Następnie odsączamy na sitku.
    Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
    Na każdym kotlecie rozsmarowujemy musztardę.
    Wykładamy farsz z pieczarek i cebuli oraz kilku kawałków papryki (kilka pasków papryki na jeden kotlet).
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zwijamy jak roladki spinając wykałaczką.
    Tak przygotowane kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Przygotowane/usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 30-40 minut.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami, ryżem i surówką.

    Sos :

    Cebulę obieramy i kroimy drobno.
    Dodajemy umytą, osuszoną i drobno posiekaną papryczkę chili.
    Całość zalewamy passatą pomidorową.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i sosem tabasco.

  • Jedna odpowiedź do “Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym”

    1. Misiek pisze:

      Tabasco do mięska rewelacja

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *