Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym
Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym to niezwykle aromatyczny, pikantny dodatek do obiadu. Syte i rozgrzewające, wystarczy jedna, a nasz żołądek nasyci się na długi czas. Przygotowanie jest banalnie proste choć wymaga od nas nakładu pracy, chwili spędzonej w kuchni, ale nagrodą jest pyszny obiad który zachwyci każdego.
Składniki na 8 porcji :
8 kotletów schabowych
300g pieczarek
1 cebula
200g sera żółtego
1 papryka
musztarda
sól
pieprz
Sos :
200 ml passaty pomidorowej
1 cebula
1 papryczka chilli
sos tabasco
sól
Dodatkowo :
olej
jajka
bułka tarta
wykałaczki
Przygotowanie :
Kotlety schabowe myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
Oprószamy solą i pieprzem.
Odstawiamy, by w między czasie przygotować farsz.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy.
Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
Podduszamy je razem do momentu odparowania.
Następnie odsączamy na sitku.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Na każdym kotlecie rozsmarowujemy musztardę.
Wykładamy farsz z pieczarek i cebuli oraz kilku kawałków papryki (kilka pasków papryki na jeden kotlet).
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zwijamy jak roladki spinając wykałaczką.
Tak przygotowane kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przygotowane/usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 30-40 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami, ryżem i surówką.
Sos :
Cebulę obieramy i kroimy drobno.
Dodajemy umytą, osuszoną i drobno posiekaną papryczkę chili.
Całość zalewamy passatą pomidorową.
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i sosem tabasco.
Tabasco do mięska rewelacja