Menu
  • Dziś jest : 12 kwietnia 2024 Imieniny : Juliusza, Ludosława, Zenona
  • Menu

    Ryba w occie

  • Ryba w occie własnej roboty może nam towarzyszyć przez cały rok. Nie tylko jako jedno z dań wigilijnych, ale również w karnawale czy na wszelkich imprezach. Będzie dobrą przekąską gdy postanowimy sobie, że w każdy piątek będziemy pościć. Ryba w ocie choć wymaga trochę pracy jest smaczna i niezastąpiona. Nie ma porównania z produktem sklepowym/gotowym.

    Składniki :

    1 kg tuszy np. płotki
    1 szkl. mąki
    olej dosmażenia

    Zalewa :

    5 cebul
    1 szkl. octu 10%
    5 szkl. wody
    2 łyżeczki cukru
    listek laurowy
    7-8 ziaren pieprzu prawdziwego
    7 ziaren ziela angielskiego

    Przygotowanie :

    Ryby sprawiamy, patroszymy, myjemy i osuszamy.
    Następnie obtaczamy z obu stron w mące.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone ryby umieszczamy w słoju.
    Zalewamy zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 dni.

    Zalewa:

    Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
    Do garnka wlewamy wodę i ocet.
    Dodajemy cukier, pieprz, ziele angielskie i listek.
    Gotujemy zalewę.
    Na sam koniec dodajemy cebulę. Trzymamy chwilę na ogniu.
    Przygotowaną zalewą zalewamy słój z rybami.

     

     

  • 2 odpowiedzi na “Ryba w occie”

    1. kasia pisze:

      Uwielbiam rybkę tak przyrządzoną, zwykle robię ze szczupaka.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *