Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2025 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Schab faszerowany mięsem mielonym z natką pietruszki

  • Schab faszerowany mięsem mielonym z natką pietruszki

    Schab faszerowany mięsem mielonym z natką pietruszki
    umili nam nie jeden posiłek.

    Składniki :

    1,2 kg schabu
    350g mięsa mielonego
    1 pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    tymianek
    majeranek
    czosnek granulowany
    1 jajko
    1/2 szkl. wody

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół wzdłuż (tak, by powstał szeroki płat).
    Następnie oprószamy je solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i majerankiem.
    Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
    Mięso mielone łączymy z umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
    Wyrabiamy i gotową masę wykładamy na schab.
    Wyrównujemy powierzchnię.
    Zwijamy ciasno w rulon.
    Spinamy nicią i wkładamy do rękawa do pieczenia podlewamy wodą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 80 minut.
    Schładzamy po upieczeniu.
    Smacznego

     

  • Jedna odpowiedź do “Schab faszerowany mięsem mielonym z natką pietruszki”

    1. Beatrycze pisze:

      do niedawna gardziłam pietruszką, ale teraz chętnie skorzystam z pomysłu na takie mięsko 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *