Menu
  • Dziś jest : 6 grudnia 2024 Imieniny : Mikołaja, Jaremy, Leontyny
  • Menu

    Śledzie marynowane

  • To dziś jest ten ostatni dobry moment, gdzie wykorzystując dobrze dzień możemy przygotować potrawy na świąteczny stół które spokojnie możemy przygotować na kilka dni wcześniej. Śledzie marynowane pyszne i kolorowe jak wiosna która budzi się do życia. Śledzie marynowane wymagają od nas zaangażowania i odrobiny czasu, ale ich smak zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni. Będę smacznym dodatkiem do Świąt czy innych okazji, a grono ich fanów jest coraz większe.

    Składniki :

    1 kg filetów śledzi solonych
    250g papryki konserwowej (użyłam z tego przepisu – KLIK)
    250g cebuli
    200g ogórków konserwowych (użyłam z tego przepisu – KLIK)
    500 ml oleju
    500 ml mleka
    2 łyżki majeranku

    Marynata:

    250 ml octu winnego białego
    250 ml wody
    12 ziarenek pieprzu czarnego
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 listki laurowe

    Przygotowanie:

    Marynata :

    Wodę, ocet i przyprawy umieszczamy w garnku.
    Zagotowujemy.

    Śledzie :

    Śledzie moczymy w wodzie przez około 6 godzin.
    Następnie umieszczamy je na jakieś 2 godziny w mleku.
    Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy na kawałki.
    Pokrojone śledzie umieszczamy w słoju i zalewamy marynatą.
    Słoik zakręcamy i wstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na około 12 godzin.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Paprykę i ogórki kroimy w kostkę czy paski (tak jak lubimy).
    Po upływie 12 godzin śledzie wyciągamy z marynaty.
    Mieszamy z papryką, ogórkami, cebulą i majerankiem.
    Mieszamy i ponownie umieszczamy w słoju.
    Zalewamy olejem, zakręcamy i ponownie chłodzimy przez około 12 godzin.
    Po tym czasie śledzie marynowane są gotowe do jedzenia.

    Zapisz

  • 2 odpowiedzi na “Śledzie marynowane”

    1. Asia pisze:

      Ładnie się prezentują tak kolorowo 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *