Śledzie marynowane
To dziś jest ten ostatni dobry moment, gdzie wykorzystując dobrze dzień możemy przygotować potrawy na świąteczny stół które spokojnie możemy przygotować na kilka dni wcześniej. Śledzie marynowane pyszne i kolorowe jak wiosna która budzi się do życia. Śledzie marynowane wymagają od nas zaangażowania i odrobiny czasu, ale ich smak zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni. Będę smacznym dodatkiem do Świąt czy innych okazji, a grono ich fanów jest coraz większe.
Składniki :
1 kg filetów śledzi solonych
250g papryki konserwowej (użyłam z tego przepisu – KLIK)
250g cebuli
200g ogórków konserwowych (użyłam z tego przepisu – KLIK)
500 ml oleju
500 ml mleka
2 łyżki majeranku
Marynata:
250 ml octu winnego białego
250 ml wody
12 ziarenek pieprzu czarnego
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
Przygotowanie:
Marynata :
Wodę, ocet i przyprawy umieszczamy w garnku.
Zagotowujemy.
Śledzie :
Śledzie moczymy w wodzie przez około 6 godzin.
Następnie umieszczamy je na jakieś 2 godziny w mleku.
Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy na kawałki.
Pokrojone śledzie umieszczamy w słoju i zalewamy marynatą.
Słoik zakręcamy i wstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na około 12 godzin.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę czy paski (tak jak lubimy).
Po upływie 12 godzin śledzie wyciągamy z marynaty.
Mieszamy z papryką, ogórkami, cebulą i majerankiem.
Mieszamy i ponownie umieszczamy w słoju.
Zalewamy olejem, zakręcamy i ponownie chłodzimy przez około 12 godzin.
Po tym czasie śledzie marynowane są gotowe do jedzenia.
Ładnie się prezentują tak kolorowo 🙂
Dziękuje 🙂