Menu
  • Dziś jest : 21 października 2017 Imieniny : Urszuli, Hilarego, Celiny
  • Menu

    Ogórki konserwowe – popularne korniszony

  • Ogórki konserwowe - popularne korniszony

    Koniec lata nie oznacza końca wysypu warzyw i robienia z nich przetworów. W tym roku mamy ogrom pracy który trzeba włożyć w przygotowanie wszystkich smakołyków które będą cieszyć nas smakiem przez cały okres jesienno-zimowy.
    Dzisiejszy dzień to zbiory ogórków od rana i przygotowanie z nich specjału który zna każdy. Ogórki konserwowe – popularne korniszony to klasyka gatunku goszczą chyba u każdego w zasobach urozmaicając nie jedno danie.

    Składniki :

    ogórki
    koper
    gorczyca żółta
    ząbki czosnku
    chrzan
    ziele angielskie

    Zalewa :

    5 szkl. wody
    1 szkl. octu
    5 łyżek cukru
    1 łyżka soli

    Przygotowanie :

    Ogórki myjemy.
    Umieszczamy w wyparzonych słoikach.
    W połowie słoika umieszczamy koper, kawałek chrzanu.
    Dopełniamy ogórkami.
    Do każdego słoika wkładamy ząbek oczyszczonego czosnku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz gorczycę.

    Zalewa :

    Wodę gotujemy z octem, cukrem i solą.
    Przygotowanym wrzątkiem zalewamy słoiczki z ogórkami.
    Zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut.

  • Jedna odpowiedź do “Ogórki konserwowe – popularne korniszony”

    1. Filip napisał(a):

      Idealna zagryzka

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kucharka, celebrytka, mecenas smaku

    Znakomite wyczucie smaku, którym powinni odznaczać się najlepsi kucharze świata, może przekładać się na doskonałe wyczucie stylu. Czy z taką...

    Zamknij