Menu
  • Dziś jest : 27 listopada 2019 Imieniny : Waleriana, Wirgiliusza, Ody
  • Menu

    Sorbet z arbuza

  • Sorbet z arbuza

    Na początku tygodnia nic się człowiekowi nie chce. Gotowanie obiadów, robienie śniadań czy kolacji wszystko wymaga czasu, a my pracy często zmęczeni marzymy tylko o chwili wytchnienia, relaksu, ciszy. Niby tak mało, a jednak wiele. Gdy za oknem temperatury zaczynają nam dokuczać, a domownikom chce się deseru który orzeźwi, doda energii i nie będzie bombą kaloryczną zaczynamy się zastanawiać, co przygotować, by wszystkim smakowało, uśmiech wywołało. Abyśmy w kuchni zbyt wiele czasu nie spędzili. Ostatnio miałam z tym problem, co przygotować, by innych oczarować i tak wpadłam na pomysł, że przygotuję Sorbet z arbuza. Lekki, orzeźwiający, mało kaloryczny.
    Dla dzieci i dorosłych jak znalazł na upalne dni. Przeze mnie wykonany daje satysfakcję, że podaję bliskim to, co dobre i zdrowe, a Wy skusicie się?

    Składniki :

    1 kg miąższu z arbuza
    1 łyżka cukru pudru
    4 łyżki przegotowanej letniej wody
    listki mięty do dekoracji

    Przygotowanie :

    Arbuza kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki.
    Zamrażamy.
    Następnie zamrożonego arbuza wyciągamy umieszczamy w blenderze.
    Dodajemy cukier puder rozpuszczony w wodzie.
    Całość dokładnie miksujemy.
    Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do pucharków czy innych naczyń
    (najlepiej jest nakładać sorbet łyżką do lodów).
    Ozdabiamy listkami mięty.
    Podajemy od razu.

  • 24 odpowiedzi na “Sorbet z arbuza”

    1. Majka pisze:

      Aż ślinka cieknie

    2. Majka pisze:

      Szkoda, że nie można zamówić na wynos

    3. Sabina pisze:

      Ciekawy pomysł 🙂 Arbuz jest bardzo smaczny.

    4. Prosto, szybko, pysznie i orzeźwiająco 🙂 Coś dla mnie zdecydowanie 🙂

    5. Anna pisze:

      Pyszny!
      Jadłam taki tutaj w Portugalii.

    6. Chętnie bym teraz zjadła skoro mogę jeść tylko sorbety i musy owocowe po usuwaniu ósemki

    7. Kocham arbuza, wiec sorbet dla mnie 🙂 upały nie odpuszczają więc sorbecik jak znalazł 🙂

    8. Ania pisze:

      Oj ja bym to teraz zjadła. Późno już ale taki upał że nie można wytłumaczyć i tak już ponad tydzień… Chyba jutro skuszę się na coś takiego 🙂

    9. AniaM. pisze:

      Prawie północ, a ja mam ochotę od razu zrobić. No dobra poczekam, jutro kupuję arbuza. :))

    10. Marzena pisze:

      Oj tak. Zrobię. Ślinka cieknie ☺️

    11. Felicja pisze:

      Takie proste, a ja jeszcze nigdy nie robiłam. Dziękuję za przepis, chętnie z niego skorzystam. 😀

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Śnieżny puch na biszkoptach

    Ciasto lekkie jak piórko, delikatne jak obłoczek, w smaku wykwintne, rozpływające się w ustach. Ciasto przy którym relaks to czysta...

    Zamknij