Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

  • Rosół chyba najczęściej gości na naszym stole w niedzielę. Pyszny, aromatyczny, rozgrzewający o tym wie każdy, że jest taki. Zjadamy go ze smakiem, ale później dochodzi do nas myśl, co przygotować na mięsie z rosołu czy innej zupy? Potrawka z kurczaka  jest chyba najpopularniejsza i najczęściej spotykana, ale co zrobić jak się nam znudzi? Dziś spieszę Wam z pomocą na jej rozwiązanie, mój pomysł to szybka tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu. Smaczna, łatwa i wydaje się, że w zbyt małej ilości. Szukasz pomysłu na dzisiejszy szybki obiad nic prostszego, wystarczy kilka składników i obiad robi się sam w kilka chwil.

    Składniki :

    1 op. ciasta francuskiego
    mięso z rosołu/zupy (np. 2 ćwiartki z kurczaka)
    1 mała puszka kukurydzy
    10-12 pieczarek
    2 cebule
    1 papryka
    ser żółty ilość wedle uznania
    1 mały słoik domowego ketchupu z patisonów  lub innego sosu który lubimy
    olej
    przyprawa do gyrosa
    masło do smarowania formy
    bułka tarta do obsypania

    Przygotowanie:

    Mięso obieram, kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
    Doprawiamy do smaku przyprawą gyros.
    Kukurydzę odsączamy.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na maśle dodając obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Gdy wszystko się nam ładnie podsmaży odsączamy np. na sitku składniki.
    Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Formę do pieczenia tarty smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą.
    Wykładamy ciasto francuskie dociskając boki, a nadmiar ciasta odcinając (odciętego ciasta nie wyrzucamy tylko odkładamy na bok).
    Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez około 10 minut.
    Następnie wyciągamy ciasto i wykładamy sos czyli domowy ketchup z patisonów.
    Równo go rozsmarowujemy.
    Na sosie wykładamy przesmażone pieczarki z cebulką, przesmażone mięso, pokrojoną paprykę i kukurydzę.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem (ilość wedle uznania , choć u mnie jest go dużo z racji takiej, że mąż ser uwielbia).
    Z pozostałych kawałków ciasta francuskiego układamy na naszej tarcie kratkę.
    Całość zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.C
    Tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu to pomysł na pyszny obiad który szybko się nie znudzi 😉 Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu”

    1. Muszę przyznać, że to faktycznie szybki obiad, a po drugie dałaś mi wspaniały pomysł co zrobić z mięsa, które zawsze zostaje mi z rosołu. Już wiem co zrobię we wtorek , bardzo przypadł mi do gustu ten przepis 😉

    2. Iwona pisze:

      O. Świetny pomysł, muszę to zrobić, bo zdecydowanie marnuje mięso z rosołu, niby oddaję znajomym dla pieska, ale dlaczego nie wykorzystać? Ciekawi mnie jednak czy konieczne jest podpiekanie ciasta francuskiego i czy nie można by z surowego ciasta pizzowego zrobić, bo też czasami widzę w sklepie.

    3. Otylia pisze:

      Super sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *