Tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu
Rosół chyba najczęściej gości na naszym stole w niedzielę. Pyszny, aromatyczny, rozgrzewający o tym wie każdy, że jest taki. Zjadamy go ze smakiem, ale później dochodzi do nas myśl, co przygotować na mięsie z rosołu czy innej zupy? Potrawka z kurczaka jest chyba najpopularniejsza i najczęściej spotykana, ale co zrobić jak się nam znudzi? Dziś spieszę Wam z pomocą na jej rozwiązanie, mój pomysł to szybka tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu. Smaczna, łatwa i wydaje się, że w zbyt małej ilości. Szukasz pomysłu na dzisiejszy szybki obiad nic prostszego, wystarczy kilka składników i obiad robi się sam w kilka chwil.
Składniki :
1 op. ciasta francuskiego
mięso z rosołu/zupy (np. 2 ćwiartki z kurczaka)
1 mała puszka kukurydzy
10-12 pieczarek
2 cebule
1 papryka
ser żółty ilość wedle uznania
1 mały słoik domowego ketchupu z patisonów lub innego sosu który lubimy
olej
przyprawa do gyrosa
masło do smarowania formy
bułka tarta do obsypania
Przygotowanie:
Mięso obieram, kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Doprawiamy do smaku przyprawą gyros.
Kukurydzę odsączamy.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na maśle dodając obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
Gdy wszystko się nam ładnie podsmaży odsączamy np. na sitku składniki.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Formę do pieczenia tarty smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą.
Wykładamy ciasto francuskie dociskając boki, a nadmiar ciasta odcinając (odciętego ciasta nie wyrzucamy tylko odkładamy na bok).
Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez około 10 minut.
Następnie wyciągamy ciasto i wykładamy sos czyli domowy ketchup z patisonów.
Równo go rozsmarowujemy.
Na sosie wykładamy przesmażone pieczarki z cebulką, przesmażone mięso, pokrojoną paprykę i kukurydzę.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem (ilość wedle uznania , choć u mnie jest go dużo z racji takiej, że mąż ser uwielbia).
Z pozostałych kawałków ciasta francuskiego układamy na naszej tarcie kratkę.
Całość zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.C
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu to pomysł na pyszny obiad który szybko się nie znudzi 😉 Smacznego
super przepis
Muszę przyznać, że to faktycznie szybki obiad, a po drugie dałaś mi wspaniały pomysł co zrobić z mięsa, które zawsze zostaje mi z rosołu. Już wiem co zrobię we wtorek , bardzo przypadł mi do gustu ten przepis 😉
O. Świetny pomysł, muszę to zrobić, bo zdecydowanie marnuje mięso z rosołu, niby oddaję znajomym dla pieska, ale dlaczego nie wykorzystać? Ciekawi mnie jednak czy konieczne jest podpiekanie ciasta francuskiego i czy nie można by z surowego ciasta pizzowego zrobić, bo też czasami widzę w sklepie.
Super sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu