Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Torcik z adwokatem

  • Torcik z adwokatem

    Niektóre rocznice zobowiązują człowieka do przygotowania małych bądź większych słodkości.
    Jako, że niedawno obchodziłam z mężem kolejną rocznicę ślubu, by uczcić ten dzień
    zrobiłam  torcik z adwokatem.

    Składniki :

    Ciasto:

    2 białka
    6 żółtek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki tartych migdałów (użyłam formy BackMit)

    Masa adwokatowa:

    4 białka
    1 cukier waniliowy
    250 ml adwokatu (użyłam Starotoruńskiego Dalkovskiego)
    4 łyżki cukru
    6 łyżeczek żelatyny
    600 g śmietany 30%

    Dodatkowo:

    1 op. podłużnych biszkoptów
    posypka czekoladowa
    drylowane wiśnie

    Tortownica o średnicy około 26cm

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Białka ubijamy na sztywną pianę  z cukrem waniliowym, cukrem i solą.
    Następnie dodajemy żółtka.
    Miksujemy do połączenia składników.
    Dodajemy porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami.
    Mieszamy dokładnie.
    Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st.C
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem gdy jest suchy wyciągamy ciasto.
    Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika.
    Odstawiamy do ostudzenia.

    Masa adwokatowa:

    Pozostałe białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
    Dodajemy adwokat. Mieszamy.
    Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie (1/2 szkl.)
    Mieszamy do połączenia składników i schładzamy w lodówce.
    Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym.
    Następnie łączymy 400g bitej śmietany z masą adwokatową.
    Delikatnie mieszamy i wykładamy na torcik.
    Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Po około 1-2h wyciągamy torcik.
    Ściągamy obręcz tortownicy.
    Boki tortu smarujemy odrobiną bitej śmietany.
    Następnie przykładamy biszkopty.
    Całość spinamy np. tasiemką.
    Wierzch tortu posypujemy posypką czekoladową.
    Brzegi dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i wiśniami.
    Schładzamy ponownie w lodówce.
    Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Torcik z adwokatem”

    1. Marzena pisze:

      Wszystkiego dobrego kochana. A torcik wygląda wspaniale 🙂

    2. An etka pisze:

      W cieście są zielone cętki. Czy dodałaś do niego jakieś świeże zioło 🙂 ?

    3. An etka pisze:

      Zatem to zdjęcie mnie sprowadziło na manowce :)..

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *