Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia
Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia na ostatni weekend wakacji dla umilenia czasu spędzonego przy kawce czy herbatce. Prostota i kwintesencja smaku w jednym. Delikatny, lekki i kremowy. Będzie ukoronowaniem lata, a maliny zbierane w ogrodzie przez dzieci dodają mu wyjątkowości. Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia przygotujesz szybko nie tracąc czasu na pieczenie. Ja swój robiłam przed północą, a już rano tuż po śniadaniu dzieci zjadały go ze smakiem. Uśmiech na ich buziach jest dowodem na to, że warto robić samemu takie smakołyki 😉
Składniki :
Spód:
250g herbatników
170g masła
Mus:
350g malin
200g jogurtu naturalnego
1/3 szkl. wody
25g żelatyny
250g śmietany 36 lub 30%
4 łyżki cukru pudru
1/3 tabliczki czekolady
Dekoracja:
250g śmietany 36 lub 30%
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Ponadto :
tortownica klasyczna
perełki do dekoracji
płatki kwiatów do dekoracji
ozdoby czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie :
Spód:
Herbatniki kruszymy (np. za pomocą blendera).
Następnie łączymy z rozpuszczonym masłem.
Mieszamy i wykładamy dno tortownicy.
Formę umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Mus:
Maliny miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki).
Gdy masa będzie gładka przecieramy ją przez sito, by nie było grudek z malin, a sam gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Do żelatyny dodajemy 2 łyżki musu i mieszamy do połączenia składników.
Następnie dodajemy do całości musu.
Mieszamy i dodajemy jogurt.
Chwilę miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę.
Dodajemy do musu wraz z kawałkami startej czekolady.
Mieszamy delikatnie aż składniki się połączą.
Przekładamy do tortownicy.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy torcik i dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem i połączoną z mascarpone za pomocą szprycy.
Posypujemy perełkami.
Układamy dekoracje z czekolady i opłatków kwiatowych.
Możemy ponownie schłodzić.
Smacznego
Moje ciasto powstało w ramach akcji „Ciasto na niedzielę”, a razem ze mną piekły:
To ja poproszę kawałek z dostawą do domu. Prezentuje się bosko
smakowity torcik;) dziękuję za wspólne pieczenie
Dziękuje 😉
Piękny i bardzo smaczny tort 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Pysznie wygląda.dzięki za wspólną zabawę.
Przepięknie wyglada, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
A co to znaczy tortownica klasyczna? Ja mam o średnicy 24 i 28 cm, torty robię w tej większej, żeby starczyło dla gości, w przepisie powinien być podany rozmiar tortownicy/blachy, żeby ewentualnie sobie zwiększyć ilośc składników. Z tych to nie wiem jaka to tortownica, potem okaże się, że z tej ilości wyjdzie mi w mojej o wysokości 1 cm