Menu
  • Dziś jest : 2 października 2021 Imieniny : Teofila, Dionizego, Trofima
  • Menu

    Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia

  • Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia

    Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia na ostatni weekend wakacji dla umilenia czasu spędzonego przy kawce czy herbatce.  Prostota i kwintesencja smaku w jednym. Delikatny, lekki i kremowy. Będzie ukoronowaniem lata, a maliny zbierane w ogrodzie przez dzieci dodają mu wyjątkowości. Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia przygotujesz szybko nie tracąc czasu na pieczenie. Ja swój robiłam przed północą, a już rano tuż po śniadaniu dzieci zjadały go  ze smakiem. Uśmiech na ich buziach jest dowodem na to, że warto robić samemu takie smakołyki 😉

    Składniki :

    Spód:

    250g herbatników
    170g masła

    Mus:

    350g malin
    200g jogurtu naturalnego
    1/3 szkl. wody
    25g żelatyny
    250g śmietany 36 lub 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1/3 tabliczki czekolady

    Dekoracja:

    250g śmietany 36 lub 30%
    200g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Ponadto :

    tortownica klasyczna
    perełki do dekoracji
    płatki kwiatów do dekoracji
    ozdoby czekoladowe do dekoracji

    Przygotowanie :

    Spód:

    Herbatniki kruszymy (np. za pomocą blendera).
    Następnie łączymy z rozpuszczonym masłem.
    Mieszamy i wykładamy dno tortownicy.
    Formę umieszczamy w lodówce na 30 minut.

    Mus:

    Maliny miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki).
    Gdy masa będzie gładka przecieramy ją przez sito, by nie było grudek z malin, a sam gładki mus.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
    Do żelatyny dodajemy 2 łyżki musu i mieszamy do połączenia składników.
    Następnie dodajemy do całości musu.
    Mieszamy i dodajemy jogurt.
    Chwilę miksujemy.
    W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę.
    Dodajemy do musu wraz z kawałkami startej czekolady.
    Mieszamy delikatnie aż składniki się połączą.
    Przekładamy do tortownicy.
    Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Po tym czasie wyciągamy torcik i dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem i połączoną z mascarpone za pomocą szprycy.
    Posypujemy perełkami.
    Układamy dekoracje z czekolady i opłatków kwiatowych.
    Możemy ponownie schłodzić.
    Smacznego

    Moje ciasto powstało w ramach akcji „Ciasto na niedzielę”, a razem ze mną piekły:

  • 7 odpowiedzi na “Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia”

    1. Ola pisze:

      To ja poproszę kawałek z dostawą do domu. Prezentuje się bosko

    2. Asa_6niebo pisze:

      smakowity torcik;) dziękuję za wspólne pieczenie

    3. Marcepanowy Kącik pisze:

      Piękny i bardzo smaczny tort 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂

    4. Bożena pisze:

      Pysznie wygląda.dzięki za wspólną zabawę.

    5. iziona pisze:

      Przepięknie wyglada, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

    6. Gośka pisze:

      A co to znaczy tortownica klasyczna? Ja mam o średnicy 24 i 28 cm, torty robię w tej większej, żeby starczyło dla gości, w przepisie powinien być podany rozmiar tortownicy/blachy, żeby ewentualnie sobie zwiększyć ilośc składników. Z tych to nie wiem jaka to tortownica, potem okaże się, że z tej ilości wyjdzie mi w mojej o wysokości 1 cm

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Ogórki konserwowe – popularne korniszony

    Koniec lata nie oznacza końca wysypu warzyw i robienia z nich przetworów. W tym roku mamy ogrom pracy który trzeba...

    Zamknij