Tort malinowy z bitą śmietaną ,mascarpone i owocami
Gdy dziecko uwielbia maliny to innego tortu na jego urodziny nie wypada zrobić. Moja propozycja to tort malinowy, delikatny jak aksamit, rozpływający się w ustach z małą ilością cukru.
Składniki :
Ciasto :
2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
80g masła/margaryny
8 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek ciepłej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie :
1l śmietany 30 lub 36%
250g sera mascarpone
1 galaretka malinowa
800g malin
5-6 łyżek cukru pudru
1 szkl. naparu z herbaty (użyłam Dimbula 2w1 firmy Basilur)
Dodatkowo :
posypka czekoladowa
listki z czekolady
nektarynki
borówki
malinytortownica klasyczna
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Ciasto:
Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
Dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez około 40-50 minut.
Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
(gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
Nadzienie :
Herbatę zaparzamy.
Galaretkę zalewamy 1 szkl. gorącej wody, mieszamy aż się rozpuści.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Maliny miksujemy z 2-3 łyżkami cukru.
Dodajemy do nich tężejącą galaretkę.
Mieszamy.
Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
Gdy będzie już ubita dodajemy mascarpone.
Odkładamy do oddzielnego naczynia połowę masy.
Do jednej części masy śmietanowej z mascarpone dodajemy połowę musu malinowego.
Przełożenie :
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
(tak by powstały nam 3 krążki).
Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy.
Nasączamy go niezbyt dużą ilością naparu z herbaty.
Wykładamy mus malinowy.
Na musie układamy bitą śmietanę z mascarpone zostawiając sobie trochę do wykończenia.
Na masie wykładamy 2 placek, nasączamy go naparem.
Wykładamy masę śmietanową z musem malinowym.
Przykrywamy ostatnim plackiem.
Nasączamy naparem z herbaty.
Wierzch smarujemy odrobinę odłożoną masą śmietanową
(nie wykorzystujemy jej do końca gdyż musi nam starczyć na boki).
Schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.
Po tym czasie tort wyciągamy.
Ściągamy delikatnie obręcz tortownicy.
Boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
Na wierzchu układamy kawałki nektarynek, maliny i borówki.
Zdobimy listkami z czekolady.
Boki posypujemy posypką.
Dziecko musiało być przeszczęśliwe 🙂
Było i to bardzo
Wspaniały torcik Paulinko 🙂