Menu
  • Dziś jest : 12 maja 2019 Imieniny : Pankracego, Dominika, Domiceli
  • Menu

    Zupa krem z cebuli z kulkami mięsnymi

  • Ostatnio mam taki moment w życiu, że brakuje mi weny do wszystkiego. Wszystko stało się takie szare. Kiedyś uwielbiałam gotować, dawało mi to ogromne spełnienie, a dziś jakby gdzieś uleciało.
    Czyżby to monotonia życia, szarość dnia mnie dopadły. Może to wypalenie sama nie wiem jak to zdefiniować. W każdym razie ostatnio jak mam gotować dzieciom, mężowi i sobie, a często jest tak,
    że dzieci i ja nie zjedzą tego, co je mąż trzeba się wykazać kreatywnością i powiem szczerze najlepiej żeby ta kreatywność objęła dwa dni. Z racji tego, że mój mąż kocha mięso, a zupy też zje wpadłam na pomysł,
    aby stworzyć danie 2 w 1. Zupa z konkretnym mięskiem. Tym sposobem przygotowałam prosty nawet banalny przepis na zupa krem z cebuli z pulpecikami. Wartości cebuli zna każdy więc sami rozumiecie, że wybór jej na
    przygotowanie o tej porze roku był oczywisty. Treściwa i rozgrzewająca. Prosta w przygotowaniu i smaczna, a jak zostanie Ci rosół z niedzieli już wiesz jak go wykorzystać 😉 Gorzej jak trafisz na cebulowy wyciskacz łez,
    choć zawsze można wykorzystać lubego, ale być twardą babką najwyżej oczka od wypłakanych łez będą ładniejsze. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie pulpecików, ale i na są sposoby gotowe mielone choć ja takiego nie
    preferuję, zmielenie w sklepie czasami ratuje choć ja wolę robić to sama. Każdy wybierze dla siebie najlepszą opcję, jaka mu w danej chwili zaryzykuję to stwierdzenie „uratuje życie”. Tak na poważnie powiem Wam, że
    taka zupa to naprawdę smaczne wybawienie od obiadu na dwa dni.

    Składniki :

    2 litry wywaru np. z rosołu
    200g serka topionego kremowego
    2 kg cebuli
    750g mięsa mielonego np. z szynki
    2 namoczone w wodzie czerstwe bułki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    bułka tarta
    olej
    masło
    koperek

    Przygotowanie :

    Mięso jeśli kupimy w kawałku myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce wraz z namoczonymi i odsączonymi bułkami.
    Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzami.
    Z przygotowanego mięsa tworzymy w dłoniach małe kuleczki które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.
    Następnie usmażone mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
    Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle.
    Wywar zagotowujemy i dodajemy do niego zeszkloną cebulę.
    Gdy będzie miękka dodajemy serki.
    Czekamy aż całość się zagotuje.
    Wrzucamy pulpeciki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy na ciepło posypując posiekanym koperkiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sernik z mascarpone i serkami homogenizowanymi bez pieczenia

    Kochani powiem Wam, że jak tak patrzę na ilość zapytań na portalach społecznościowych na tematy związane z Walentynkami to jestem...

    Zamknij