Menu
  • Dziś jest : 4 listopada 2024 Imieniny : Karola, Olgierda, Emeryka
  • Menu

    Zupa meksykańska

  • Zupa meksykańska to idealne rozwiązanie na sycące, rozgrzewające danie obiadowe które można określić mianem 2 w 1. Niby zupa, ale z dużą ilością mięsa zaspokoi każdy głód. Każdy miłośnik dań treściwych będzie zadowolony, a w szczególności panowie. Moje stwierdzenie opieram na praktyce jaką jest gotowanie dla męża który bez mięsa nie przeżyje, a lubi zjeść smacznie i pożywnie. Do tego taka zupa sprawdzi się idealnie gdy ktoś lubi wypady survivalowe. Zupa meksykańska choć wymaga chwili przygotowania zapewni nam maksymalną satysfakcję w trakcie jedzenia 😉

    Składniki:

    Kulki mięsne :

    750g mięsa np. szynki czy z łopatki
    2 bułki czerstwe
    1 jajko
    sól
    pieprz

    Zupa składniki :

    3 litry wywaru rosołowego
    2 cebule
    12 szt. średniej wielkości pieczarek
    1 puszka kukurydzy
    2 puszki czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    papryka ostra
    papryka słodka
    majeranek

    Ponadto :

    bułka tarta
    olej
    masło

    Przygotowanie :

    Kulki mięsne :

    Mięso mielimy w maszynce.
    Dodajemy namoczoną, odsączoną czerstwą bułkę.
    Wbijamy jajko i wyrabiamy nasz farsz.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odrywając małe kawałki formujemy kulki które obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.

    Zupa :

    Do wywaru rosołowego dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle.
    Gdy cebula się zeszkli dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Czekamy aż pieczarki odparują (możemy je też odsączyć ba sitku) i dodajemy do naszej zupy.
    Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat, usmażone kulki mięsne.
    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzami, paprykami i majerankiem.
    Mieszamy chwilę gotujemy.
    Podajemy na ciepło.

  • 3 odpowiedzi na “Zupa meksykańska”

    1. Super przepis na jesień i zimę 🙂

    2. Lidia pisze:

      Dania meksykańskie uwielbiam odkąd mój mąż zabrał mnie na pierwszą rocznicę ślubu do restauracji meksykańskiej. Wszystko mi bardzo smakowało. Dania mają intensywny, wyrazisty smak. Niedawno zaczęłam eksperymentować w kuchni i testuje też przepisy na dania meksykańskie, więc na pewno wykorzystam przepis na zupę 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *