Ćwiartki kurczaka faszerowane kaszą i pieczarkami
Ćwiartki kurczaka faszerowane kaszą i pieczarkami
to danie do którego nic oprócz surówki nam nie potrzeba.
Smaczne, sycące i niestandardowe gdy chcemy kogoś zaskoczyć.
Składniki :
8 ćwiartek z kurczaka
1 woreczek kaszy pęczak
500g pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
oregano (użyłam firmy Agnex)
olej
masło
woda
Przygotowanie :
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy i studzimy.
Ćwiartki z kurczaka trybujemy/drylujemy.
Następnie myjemy i osuszamy.
Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule obieramy i kroimy wedle uznania.
Na maśle szklimy cebulę.
Następnie dodajemy pieczarki.
Podsmażamy pod koniec doprawiając solą, pieprzem i oregano.
Tak przygotowane pieczarki najlepiej jest odsączyć na sitku.
Pieczarki dodajemy do kaszy i mieszamy.
Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Nadziewamy ćwiartki kurczaka.
Spinamy wykałaczką.
Obsmażamy na oleju na złoty kolor z obu stron.
Następnie przekładamy na na kratkę na blaszce do pieczenia.
Podlewamy wodą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
do miękkości przez jakąś 1 godzinę.
Podajemy na ciepło z surówką.
Smacznego








No to jest majstersztyk!