Menu
  • Dziś jest : 18 sierpnia 2019 Imieniny : Heleny, Bronisława, Ilony
  • Menu

    Kotlety nadziewane suszonymi owocami


  • Kotlety nadziewane suszonymi owocami

    Kotlety nadziewane suszonymi owocami
    urozmaicą nasz obiad nie tylko smakiem, ale i aromatem.

    Składniki :

    4 kotlety schabowe
    3 łyżki żurawiny (użyłam firmy Skworcu)
    100g moreli
    5 fig (użyłam firmy Skworcu)
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    sól
    pieprz
    jajko
    1/2 szkl. bułki tartej
    1 łyżka mąki
    2 łyżki oleju
    1 szkl. wywaru warzywnego
    zioła prowansalskie

    Przygotowanie :

    Kotlety myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
    Następnie oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
    Po tym czasie wyciągamy kotlety smarujemy ketchupem.
    Układamy owoce (morele i figi kroimy na mniejsze kawałki).
    Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką bądź nicią.
    Oprószamy ziołami, a następnie mąką.
    Jajko rozbijamy z resztą ketchupu zanurzamy  w nim nasze roladki,
    a następnie obtaczamy w bułce.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i pieczemy
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Kotlety nadziewane suszonymi owocami”

    1. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Nie ma to jak nadziewane mięsko nie dość ze pyszne to jeszcze z niespodzianką .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *