Kotlety nadziewane suszonymi owocami
Kotlety nadziewane suszonymi owocami
urozmaicą nasz obiad nie tylko smakiem, ale i aromatem.
Składniki :
4 kotlety schabowe
3 łyżki żurawiny (użyłam firmy Skworcu)
100g moreli
5 fig (użyłam firmy Skworcu)
3 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
jajko
1/2 szkl. bułki tartej
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
1 szkl. wywaru warzywnego
zioła prowansalskie
Przygotowanie :
Kotlety myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
Następnie oprószamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy kotlety smarujemy ketchupem.
Układamy owoce (morele i figi kroimy na mniejsze kawałki).
Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką bądź nicią.
Oprószamy ziołami, a następnie mąką.
Jajko rozbijamy z resztą ketchupu zanurzamy w nim nasze roladki,
a następnie obtaczamy w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Nie ma to jak nadziewane mięsko nie dość ze pyszne to jeszcze z niespodzianką .